Omkring 15 bilar brann i Malmö i natt. Foto: TT

”Bränderna är en reaktion på polisens arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att nattens bilbränder är en reaktion från kriminella i Malmö efter polisens arbete senaste tiden.

– Det handlar inte om någon allmän oro i Rosengård och Seved, säger Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde Söder.

Polisen slog i fredags till mot tre personer på Södra Skolgatan, som enligt polisen ska vara ”tre av Malmös mest kriminella” personer. Erik Jansåker vill inte direkt kommentera om det finns kopplingar till den händelsen men säger att nattens bränder inte handlar om någon allmän oro eller busstreck av ungdomar.

– Det sättet som de här bränderna har skett på och att de är koncentrerade till i Seved och Rosengård gör att vi ser dem som reaktion på vårt arbete bland kriminella, säger Erik Jansåker.

Han tillägger:

– Med alla frihetsberövanden vi gjort, alla beslag av vapen och narkotika under en begränsad period, så tror vi att detta stört deras verksamhet  att nu sker det en reaktion.

Kan det vara så att de som är frihetsberövade beordrat bilbränderna?

– Det återstår att se, med det ligger i sakens natur att det hänger ihop.

Ser du det som en hämndaktion mot polisen?

– Man kan se det så men jag väljer att kalla bränderna för en reaktion. Nu tittar på bilägarna och de kameror som finns i områdena, säger Erik Jansåker.

Den man i 20-års åldern, som kom till akuten i Malmö i natt med brännskador, har släppts efter förhör, uppger Kim Hild, informatör hos Skånepolisen. Han är dock fortsatt misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.