Misstänkt bilbrännare gripen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen grep i natt en 21-årig man som kan ha med bilbränderna i Malmö att göra. Han är tidigare dömd för innehav av sprängdeg.

Den misstänkte 21-åringen dömdes så sent som i juli till två månaders fängelse efter att han gömt ett halvt kilo dynamex i en källare i Rosengård.

Han dömdes för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I ett expertutlåtande vid rättegången angavs att en detonation kan leda till dödliga tryckskador på människor inom någon meter och allvarliga eller dödliga skador på människor på grund av att byggnadsdelar eller lösa föremål kan kastas iväg av detonationsvågen.

2015 dömdes 21-åringen till fängelse i ett år och sju månader för rån, stöld, försök till stöld och olaga hot.

Arbetat intensivt

Polisen har arbetat intensivt med att utreda bilbränderna den senaste tiden på olika platser i Malmö. Flera individer har varit intressanta i utredningsarbetet.

Den 21-åriga mannen greps sedan han vid midnatt stoppats i en poliskontroll i området Rosengård.

Stank av bensin

Mannens bil stank av bensin. Polisen hittade också ett antal dunkar med bensin och en glashammare att slå sönder rutor med.

Mannen är i nuläget anhållen misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse.

– Innan vi håller ytterligare förhör med den anhållne fortsätter utredningsarbetet. Det kan ju vara så att han har en helt legitim anledning till att köra omkring med bensin, än så länge är han ju bara misstänkt. Det får utredningen visa, säger Malmöpolisens presskontakt Lars Förstell till SVT Nyheter Skåne.

Fortsätter utreda

Samtidigt fortsätter polisen att utreda vilka individer som sätter bilar i brand i Malmö.

– Sannolikt finns personer på fri fot som är delaktiga i bilbränderna, säger Lars Förstell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.