Tillsammans med mordoffrens anhöriga ska Bahareh Andersson träffa ministrar och riksdagspolitiker. Foto: SVT/TT

Mordoffrens anhöriga kräver svar i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

I frustration över alla dödskjutningar i Malmö har flera av offrens anhöriga krävt att få träffa makthavarna för att betona allvaret. På tisdagen ska de delta i ett panelsamtal med ministrar och riksdagspolitiker.

Efter ett antal manifestationer mot våldet i Malmö tyckte Bahareh Andersson att det inte var tillräckligt.

– Vi måste tala med de som har makten att förändra. Det finns en sådan utbredd förtvivlan och besvikelse över att det tar så lång tid att få till förändringar. Vi förlorar våra barn, men mördarna går fria, säger hon.

16-åring skjuten till döds

Bahareh Andersson är till vardags liberal kommunpolitiker i Burlöv, men har ett personligt engagemang i det som händer i Malmö

– Min dotter kände Ahmed Obaid, som sköts på en busshållplats, och hon har själv blivit hotad, säger Bahareh Andersson.

Delta i panelsamtal

Hon tog initiativ till ett möte med riksdagspolitikerna och på tisdagen ska hon tillsammans med ett antal anhöriga till de unga män som har skjutits ihjäl delta i ett panelsamtal i riksdagen. De har också med sig en rad förslag till förändringar.

– Ett utökat vittnesskydd är en av sakerna som är väldigt viktiga för oss, säger Bahareh Andersson.

Det är riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn, som anordnar seminariet dit det också kommer anhöriga från Göteborg och Stockholm. Bland de inbjudna finns bland annat inrikesminister Anders Ygeman (S) och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

– När vi nu lägger både tid och pengar på att komma till Stockholm hoppas jag verkligen att ministrarna kommer, annars är det pinsamt, säger Bahareh Andersson.

När vi kontaktar Anders Ygemans pressekreterare framkommer det dock att inbjudan kom så sent som för en vecka sedan och då till fel person.

Först på måndagkvällen nådde inbjudan inrikesministern.

– Det är väldigt kort varsel, så tyvärr kommer Anders Ygeman inte ha möjlighet att närvara. Däremot kan han ge en kommentar i efterhand, säger pressekreterare Fredrik Persson.

”Varför går det inte att sätta stopp?”

Regeringen har redan lagt fram en rad lagförslag för att komma åt vapenvåldet, men det kommer att ta tid innan flera av lagarna kan träda i kraft.

– Det gick ju väldigt snabbt att besluta om och upprätta gränskontrollerna i Hyllie, så varför går det inte att sätta stopp för vapnen i Malmö? , frågar sig Bahareh Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet