Region Skåne nytt mål

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne drabbades under onsdagen av en it-attack. Även Kävlinge kommuns hemsida ligger nere.

Vid 16-tiden rapporterades att även Systembolaget och SJ drabbats av överbelastningsattacker.

Sent på eftermiddagen meddelade Region Skåne att 1177 fungerade normalt igen. Detta efter att telefonköerna till sjukvårdsupplysningen under dagen varit upp till en timme långa.

IT-attacker i Skåne

Region Skåne fick styra om sitt växelsystem så att andra landsting gick in och stöttade sjukvårdsrådgivningen. Trots det var köerna alltså långa. Dessutom var det problem med att logga in på skane.se, strul med mailsystem och telefoni.

Även igår kväll skedde en attack på skane.se. Det här var den andra på mindre än ett dygn.

– Vi ska se över vårt it-skydd för att se hur vi kan stärka det ytterligare, säger Lina Miller, presschef på Region Skåne.

Även Kävlinge drabbat

Även Kävlinge kommuns hemsida ligger nere efter en överbelastningsattack. Den andra på ungefär ett halvår.

– Jag vet inte när hemsidan kommer att fungera igen. Vi tycker att det är beklagligt. Vi vill ge våra kommuninvånare en bra service och just nu kan vi inte det. säger Mats Svedberg, kanslichef på Kävlinge kommun som ställer sig frågande till varför just Kävlinge drabbats. Inga hot har förekommit.

– Förra gången polisanmälde vi. Vi kommer att ha en dialog med polisen men den här gången vet vi inte om vi gör en anmälan. Vi kommer ända aldrig att hitta källan, säger Mats Svedberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attacker i Skåne

Mer i ämnet