Vargen som blev fotograferad i Sölvesborg kan vara samma som synts i Lönsbodatrakten. Foto: Privat

Ny varg rör sig i nordöstra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En ny varg, troligen en hane, har synts i Lönsboda och Sölvesborg. Han är förmodligen på jakt efter en hona.

– Den här vargen är ute i dagsljus och blir fotograferad av allmänheten. Det gör att vi tror att det är en ny ensam varghane som rör sig i nordöstra Skåne och Blekinge, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Den varg som har levt i Skåne i fyra år, och som döptes till Snapphanen, är diskret och ljusskygg. De nya vargen fångades på bild den första november utanför en förskola i Sölvesborg.

– Jag tror att vargen letar efter en tik, som troligen inte finns, säger Nils Carlsson.

Vargtikar vandrar sällan lika långt som hanarna. Det har bara konstaterats en vargtik i de sydligaste länen i mordern tid och den sköts under en skyddsjakt i Kronobergs län 2011.

Vill spåra vargen

Han berättar att länsstyrelsen vill hitta spillning efter vargen för att ta DNA.

– Vi hoppas att snön snart kommer. Det underlättar när vi ska spåra vargen, säger Nils Carlsson.

Han berättar att det kan vara svårt att skilja på varg och hund när man granskar enskilda spår. Flera hundraser lämnar mycket stora tassavtryck efter sig. Om det finns snö och man kan följa spåren en längre sträcka så klarnar ofta bilden.

– Vargen har en längre spårlängd än de flesta hundar och håller oftast en tydligare riktning utan avstickare jämfört med hund.

Vargens framtassar är 9,5-10 centimeter långa och baktassarna 8,5-10 centimeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.