Vargen ska heta: Snapphanen

Uppdaterad
Publicerad

Skåne, vi har ett resultat: Vargen ska heta Snapphanen.

Att en varg har levt i Skåne i fyra år, utan att göra något större väsen av sig, är ett fenomen som har satt fart på kreativiteten och känslorna hos SVT Nyheter Skånes tittare. När vi efterlyste namnförslag strömmade det in ett hundratal olika varianter.

Vi ställde de åtta mest förekommande mot varandra och lät tittarna rösta. Med mer än en tredjedel av rösterna måste väl segern för namnet Snapphanen betraktas som betryggande.

Och visst ligger det mycket i parallellen till 1600-talets stråtrövare. Något av en revoltör måste väl denne varghane betraktas som när han valt att vandra söderut för att återbesätta de skånska skogarna. Och precis som med de gamla upprorslederna går meningarna isär om hur vi egentligen ska hantera vargen: med öppen famn eller med djup oro.

Vår mailbox och vår facebooksida har fyllts med synpunkter på temat. Hjärtan och glada tillrop har blandats med arga kommentarer om att vi inte bör försköna eller förmänskliga djur som utgör ett hot mot våra tamdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.