Foto: TT

Beslut: Ökänd IS-jihadist ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-årige IS-jihadisten från Bosnien som sökt asyl i Malmö kommer att utvisas och hållas kvar i förvar till beslutet verkställs, skriver Sydsvenskan.

Beslutet fattades under torsdagskvällen av Migrationsverket.

– Det var uppenbart att han saknade asylskäl, säger Fredrik Bengtssosn, presschef på Migrationsverket till Sydsvenskan, om beslutet.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om mannen som landade på Malmö Airport i måndags tillsammans med sin familj och då togs i förvar av polisen. Men då mannen sökte asyl tog Migrationsverket över ärendet.

Drev jihadist-läger

46-åringen är välkänd av de europeiska säkerhetstjänsterna och anses vara en veteran inom terrororganisationen Islamiska staten (IS). Enligt uppgift har han drivit träningsläger för jihadister, som myndigheterna misstänkt kunnat bli en bas för terrorister. Redan 2010 greps han av polisen för vapeninnehav i staden Kozarska Dubica i Bosnien, skriver Sydsvenskan.

Han finns listad på Schengens så kallade spärrlista och ska därför egentligen nekas inresa, men kunde ändå komma in i landet genom att söka asyl. Något gränspolisen i region Syd har uttalat sig mycket kritisk kring.

”Alla har rätt söka asyl”

I Sverige har alla utländska medborgare rätt att söka asyl.

– Den möjligheten tillskriver svensk lag alla som kommer till svensk mark, men det betyder inte att man ges tillträde, utan man har stor risk att bli utvisad och är ju i det här fallet inlåst medan asylansökan prövas, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Migrationsverket svarade tidigare i veckan att man skulle behandla 46-åringens ansökan ”skyndsamt”.

Tusentals européer strider för IS

Över 27.000 utländska krigsresenärer har anslutit sig till IS i Syrien och Irak, och omkrinf 7.000 av dem är från Europa, enligt Europol. Från Sverige har omkring 300 människor rest, varav 130 återvänt, enligt Säpo, uppger Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.