Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För lantbrukaren Marianne Andersson utanför Anderslöv brukar det bli vårsådd lagom till påsk men i år har det varit för fuktigt. Foto: Hans Larsson/arkiv/SVT/

Osäker odlingssäsong efter regn och explosionen i Örtofta

Publicerad

För skånska bönder brukar påsken vara ett riktmärke när det gäller vårsådden. Men i år är det många lantbrukare som fortfarande inte kommit ut för att så. Jorden är för blöt.

Normalt skulle vårsådden ha varit igång på Söderslätt.

– Påsken brukar vi ju fira i traktorn, ute på fälten. Men så blev det inte i år, säger lantbrukaren Marianne Andersson utanför Anderslöv.

Hon önskar sig sol och värme så att det kan torka upp på åkrarna.

Ruttna betor ett problem

Ett annan utmaning för skånska lantbrukare är mängden ruttna sockerbetor som ligger kvar sedan i höstas på en hel del fält. Då slog en explosion ut sockerbruket i Örtofta och den skånska betkampanjen fick avbrytas.

– Vi kunde inte ta upp dem helt enkelt, så vi fick plöja ner dem, säger Marianne Andersson.

Hon hoppas att sådden kommer att ge bra skörd trots multnande betor i jorden.

Visar sig framåt hösten

– Vi hoppas ju att det ska funka – men hur mycket näring går åt till att bryta ner sockerbetor i förhållande till att ge näring till den nya grödan? Det är jättesvårt att säga.

Svaret på den frågan får hon först mot slutet av odlingssäsongen när det visar det sig hur stora skördarna blir och vilken kvalitet det blir på grödorna som odlats på åkrar där stora mängder sockerbetor har plöjts ned i jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.