• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En explosion inträffade på sockerbruket i Örtofta mellan Eslöv och Lund under natten mot lördagen. Hör Trafikverket berätta hur det har påverkat tågtrafiken Foto: Teresia Loive/SVT

Explosion på sockerbruk i Örtofta – stopp i tågtrafiken till söndagen

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade på sockerbruket i Örtofta mellan Eslöv och Lund under natten mot lördagen. Vid 15-tiden kom ytterligare ett larm om explosionsrisk i ett tryckkärl, som senare visade sig vara ofarligt.

Explosionen inträffade strax före klockan 4 på lördagsmorgonen. Delar, bland annat tegel från byggnaden på bruket som exploderade, spreds över området i närheten samt över järnvägen.

– Men vad vi vet är det inga personskador, säger Jerker Olsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Nytt larm om explosionsrisk

Vid 15-tiden under lördagen kom ett nytt larm explosionsrisk i ett tryckkärl på sockerbruket. Avspärrningarna har nu hävts då larmet visade sig vara ofarligt.

– Vi har fått ett nytt larm om explosionsrisk i ett tryckkärl. Vi är på plats och undersöker, säger Linus Steffen, vid räddningstjänsten.

Stopp i tågtrafiken till söndagen

Tågtrafiken har stoppats och väntas återupptas igen först klockan 05.00 under söndagsmorgonen, enligt Trafikverket.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas av förseningar och inställda tåg är: Lund C, Hässleholm, Stockholm C, Norrköping C, Linköping C, Nässjö C, Alvesta, Sösdala, Tjörnarp, Höör, Stehag, Eslöv, Örtofta, Stångby och Malmö C.

Skördetid för sockerbetor

Gustaf Sandell, vakthavande på räddningstjänsten i Skåne, ger samma besked som polisen: Inga personskador. Bruket är i full gång i och med att det är skördetid för sockerbetor. 30 till 40 personer arbetar för närvarande där.

– Den initiala beskedet vi har fått är att kokpannan har smällt. Närmare detaljer om vad som har hänt får utredningen visa, likaså om någon kan misstänkas för brott. Men i det här läget är det ingen som är misstänkt, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson, till TT.

SVT Nyheter Skåne har sökt fabrikschefen på Nordic Sugar Örtofta för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.