Foto: SVT

Påhittade födelsedagar när personnumren tar slut

Uppdaterad
Publicerad

Abdalla Albaroudi är född den första januari. Det är en dag som Skatteverket kallar för en kritisk födelsedag eftersom personnummerna är slut för det datumet. Därför har han fått en påhittad födelsedag – och det ställer till problem.

– Det är det svenska uppehållstillståndet som gör att jag får lov att röra mig i Europa i kombination med ett resepass, men de måste ha överensstämmande datum. 

Den första januari och den första juli är populära födelsedatum i länder där folkbokföringsrutiner inte är prioriterade. Det är så många som har det som födelsedatum att personnummerna tagit slut.

Därför har sedan 2009 cirka 2.500 nyanlända registrerats med ett påhittat födelsedatum och fått ett tillhörande personnummer.

”Vad ska jag göra?”

I Abdalla Albaroudis svenska handlingar är han född den andra januari, men i de syriska står det fortfarande första januari. När han måste visa upp sina syriska handlingar i kombination med det svenska uppehållstillståndet stämmer det inte. 

Han har fått ett utdrag på svenska som visar hans korrekta födelsedatum och förklarar varför det blivit ändrat. Men han tvivlar kring vilka som skulle förstå detta.

Personnummrets utforming är inte allmänt känd i andra länder och det gör att han tror att förklaringen som står på pappret känns långsökt och oseriös i andra länder.

– Vilka förstår detta? Detta kommer ge mig problem vid gränserna var jag än åker, så vad ska jag göra nu?

Kan inte söka jobb utomlands

Abdalla Albaroudi är utbildad kock och har vidareutbildat sig i Sverige. I perioder har han jobbat i olika kök i Malmö men han tror att det vore enklare få jobb i Köpenhamn. Men dit vågar han inte åka längre.

Förutom att söka jobb i Danmark hade han också åkt till Tyskland om han kunde.

– Jag har ingen annan släkt än min bror i Tyskland som är sjuk. Jag vill besöka honom, säger han.

Ändring på väg

I framtiden kommer det bli möjligt att ha sitt korrekta födelsedatum och ett personnummer som skiljer sig från det, det är ett arbete som Skatteverket kommer påbörja i höst.

Tills dess säger Ingegerd Widell på Skattverket att det ska gå att resa om man har rätt handlingar med sig.

– Ett personbevis på engelska som vi stämplar och skriver under kommer man rätt långt med. Och om man inte kommer långt med det så får man be dem som ställer till problem att kontakta oss, Det ska ju inte vara så att man inte ska kunna resa bara för att personnummret ser ut som det gör. Det är ju inte rimligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.