Foto: TT

Plan tvingades landa – träffades av blixten

Uppdaterad
Publicerad

Ett SAS-plan på väg till Köpenhamn tvingades ikväll landa på Bornholm efter att ha träffats av blixten i stormen Urds spår.

– Flyg träffas av blixten ibland, det händer, och då ska planet ner på närmaste flygplats, säger SAS till SVT Nyheter.

Flight SK596 var på väg från Island till Köpenhamn när Kastrups flygplats tillfälligt var stängd på grund av stormen. Och det var då, när det var på väg till Malmö för att tankas för att kunna göra ett nytt försök att landa i Danmark, som stormen Urd slog till, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Vi är bara några hundra meter från landningsbanan när det blixtrar till och folk skriker, säger resenären Jonas Johansson, som Aftonbladet pratat med, och fortsätter:

Stormen Urd

– Jag har flugit ganska mycket, men jag har aldrig varit med om något liknande. Det kändes väldigt obehagligt. Förutom blixten var det väldigt turbulent.

SAS: ”Det händer”

Till SVT Nyheter säger SAS att händelsen inte är ovanlig.

– Det händer att flygplan träffas av blixten och då ska planet ner och inspekteras som säkerhetsåtgärd. Man flyger generellt genom oväder, så det gjordes ingen annan säkerhetsbedömning i det här läget, säger Karin Nyman på SAS till SVT Nyheter.

Passagerarna och planet ska nu övernatta på Bornholm.

– I morgon flygs tekniker in som ska inspekterar planet. Samtidigt flygs passagerarna till Köpenhamn med teknikernas plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Urd

Mer i ämnet