Problemen fortsätter i kyrkan – ”Oerhört tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten har spridits långt utanför Sverige. Om hur drogpåverkade besökare sprider skräck och använder Heliga Trefaldighets kyrka som toalett. Nu är ordningsvakter på plats, men problemen tycks fortsätta.

– Vi har att hantera en situation där personer kommer hit och kissar på golvet, dricker sprit, slänger kanyler och så vidare. Men vi ser samtidigt att det är en komplex fråga, säger kyrkoherde Louise Nyman.

I en av bänkarna ligger en kvarglömd tröja och en uräten påse kanelgifflar, spår efter någon som just använt kyrkan som sov- och matplats. Sådant hör till vardagen i Heliga Trefaldighets kyrka och skulle aldrig leda till att någon kördes på porten.

Det är stök av en helt annan kaliber som gjort kyrkan internationellt omskriven. Louise Nyman och förvaltningschefen Bengt Alvland berättar om hur kyrkans personal brukar få städa upp mänsklig avföring, om kyrksilver som stulits och om gudstjänster och andra förrättningar som avbrutits av aggressiva, högljudda fridstörare.

Vid ett tillfälle gick någon lös på en kollektbössa med en motorsåg, en annan gång fick tillkallad polis ingripa mot en onanerande man.

Vill vara välkomnande

Det är mot den bakgrunden kyrkoförvaltningen nu tecknat avtal om att få utnyttja de ordningsvakter som bevakar järnvägsstationen tvärs över gatan.

– Den stora skillnaden är att de hinner ingripa i tid. När påverkade människor kommer in i kyrkan kan en ordningsvakt avvisa dem innan en situation hinner gå över styr, säger Bengt Alvland.

Kyrkoherde Louise Nyman vill inte se det som ett misslyckande att incidenterna tycks fortsätta, trots den ökade närvaron av vakter.

– Vi vill att kyrkorummet ska vara en öppen och välkomnande plats. Målet är inte att ha vakter på plats dygnet runt i kyrkan, säger hon. Och tillägger:

– Jag tror ärligt talat inte att man helt kan komma bort från den här typen av problem i en stad av Kristianstads storlek, det handlar om att hålla det på en hanterbar nivå, säger hon.     

Falsk ryktesspridning

Såväl polis som kyrkoledning verkar överens om att de som stökar i huvudsak är missbrukare, många av dem inpendlande metadonpatienter som besöker en nyöppnad klinik i kvarteren. Det handlar alltså inte om vare sig asylsökande eller EU-migranter, rykten som ändå snabbt verkar ha fått fäste på nätet.

– Jag tycker det är oerhört tragiskt. Det är helt igenom falska rykten och de drabbar människor som har väldigt svårt att försvara sig, säger Louise Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.