Rikskriminalen hoppas hitta falkmördaren

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor över hela världen följde deras liv via webbkamera innan de blev brutalt förgiftade. Åtta månader senare är den mystiska kriminalgåtan om pilgrimsfalkarna i Kristianstad fortfarande olöst.

För de anställda på vattenverket blev falkarna som kära husdjur, när de bosatte sig 52 meter ovanför marken i stadens vattentorn. Varje morgon kunde driftsteknikerna höra falkarnas skrin uppifrån tornet.

– Jag saknar dem och inte bara jag. Jag kan fortfarande inte förstå vem som har gjort så här, säger Jan Bogdanowicz, driftstekniker på C4 Teknik.

Fåglarna fick en specialdesignad bolåda monterad på vattentornet där en webbkamera följde familjelivet på nära håll.

– Det blev oerhört uppskattat. Vi fick brev från hela världen, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare på länsstyrelsen.

Falkarna hade en magnifik utsikt över Kristianstad från sitt hem och det fanns fler orsaker till att de trivdes. Kristianstad var som en enda lyxig buffé, ett aldrig sinande förråd av kajor och duvor – en lätt match för de suveräna jägarfåglarna. Under ett år kalasade falkarna på runt 500 kajor.

– De är de bästa skyddsjägare kommunen någonsin haft, säger Hans Cronert.

Bolådan bortplockad

Idag är bolådan bortplockad från räcket av säkerhetsskäl – den står i en skrubb i tornet. 

– Vi vet ju inte vem det är som har förgiftat falkarna, därför vågar vi inte riskera att en ny falk bosätter sig här och blir förgiftad, säger Hans Cronert.

– Dessutom är det så att falkarna hann äta många av de fridlysta rödspovarna i området. Så det är bara bra om de får tid att återhämta sig.

Hans Cronert fick först besked om att en av falkarna hittats död vid kyrkan intill, uppe i vattentornet väntade nästa chock.

– Vi såg en falk ligga död uppe på bolådan. Ytterligare en falkunge låg på golvet med en duva bredvid sig.

Efter flera analyser stod det klart. Pilgrimsfalkarna blev förgiftade och eftersom falkar bara tar byten i luften kan det inte ha varit helt okomplicerat.

– Det kan ha varit någon som blandat giftet i honung, smetat in det i nacken på duvan och sedan släppt duvan i närheten av vattentornet. Jag menar att den som gjorde det måste ha fått inspiration och kunskap utomlands ifrån, säger Hans Cronert.

Misstankar mot brevduveägare

Den första polisutredningen las ner ganska snart efteråt och det verkade omöjligt att komma vidare. Men spekulationerna fortsatte och misstankarna riktades mot en grupp som inte var så förtjusta i falkarna: brevduveägarna.

Den hungriga falkfamiljen hann nämligen sätta i sig en hel del prisbelönta och ringmärkta brevduvor innan det tog stopp.

Hans Cronert har sparat resterna, duvfötter där ringarna fortfarande sitter kvar.

– Det enda vi vet är ju att falken tar duvor och att det inte är populärt. Vi vet också att man utomlands har kommit på brevduveägare som förgiftat falkar.

Det finns en mängd liknande fall från Europa. I Österrike lyckades polisen gripa en brevduveägare som erkände att han dödat falkar med karbofuran, ett insektsgift som är totalförbjudet i EU, men ändå lätt går och beställa på nätet.

Den internationella kopplingen utreds just nu av rikskriminalen i Stockholm. De vill inte låta sig intervjuas, men säger till Sydnytt att de är hoppfulla när det gäller kunna hitta den skyldige bakom falkdöden i Kristianstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.