Rikspolischefen: ”Annika Stenberg sitter kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Polisfacket får blankt nej på avgångskravet för regionpolischefen Annika Stenberg. Rikspolischefen Dan Eliasson lovar däremot 150 miljoner extra i stöd – och backar förslaget om en polishögskola.

Rikspolischef Dan Eliasson kom idag till Malmö för att träffa facken som krävt regionpolischefen Annika Stenbergs avgång.

– Jag vill att hon ska avgå. Förtroendet är slut, sade Sophia Willander, ordförande i polisförbundet syd när facket krävde Annika Stenbergs avgång den 18 november.

Ledningen stannar

Men kravet från facken fick kalla handen från rikspolischefen under mötet.

– Annika Stenberg och alla övriga i ledningen sitter kvar, säger Dan Eliasson.

– Jag är besjälad av att föra det här i hamn, säger regionpolischefen Annika Stenberg själv.

– Jag räknar med att ledningen tillsammans med regionpolischefen kommer med åtgärdspaket som förändrar förutsättningarna till det bättre, säger Dan Eliasson.

”Bekymmersamt läge”

Utöver ett stort missnöje med ledningen hinns inte utredningar med. 12 mord i Malmö på ett år och brist på poliser gör att vardagsbrotten prioriteras ner i hela Skåne. 

– Medborgarna får just nu inte den polis som de betalar för, sade Sophia Willander, ordförande i polisförbundet syd när de krävde Annika Stenbergs avgång.

– Det är ett bekymmersamt läge för Malmö och region syd, konstaterar rikspolischefen.

Backar polishögskola

Dan Eliassons lösning är ett löfte om 150 miljoner kronor mer till region Syd nästa års budget.

– Man kan anställda civilanställd personal företrädesvis för att de stora poliskullarna kommer inte ut från polishögskolan förrän 2019 och 2020. Men man ska ha en bättre slagkraft, säger han.

Under dagen hann Eliasson också träffa kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh som lyfte frågan om en polishögskola till Malmö.

– Jag tycker att det vore bra. Det är för många som flyttar från polisen i Malmö. Vi behöver fler från Malmö som jobbar i Malmö, säger Dan Eliasson.

Kommer du stödja den tanken?

– Absolut. Mitt svar är ja. Jag kommer stötta den tanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.