Fartyget Marinne la till i Malmö på sin väg mot Gaza. Foto: svt

Ship to Gaza stoppat av Israel

Uppdaterad
Publicerad

Fartyget Marianne, som ingår i Ship to Gaza-konvojen, har stoppats av israelisk militär i Medelhavet. I mitten på maj var fartyget i Malmö.

Israelisk militär har gått ombord på fartyget som ligger på internationellt vatten cirka 100 sjömil utanför Gaza. Ombord finns ett 20-tal personer varav hälften är svenskar.

– Vi tappade kontaken med båten i natt, säger Tjatte Hedlund, som är talesperson för Ship to Gaza i Malmö.

Uppgiften om bordningen kommer från den israelsiska militären, IDF.

– Enligt dem har allting gått lugnt till men det kan man inte vara säker på, säger Tjatte Hedlund. Han var själv ombord på ett fartyg som ingick i konvoyen 2012.

Samtliga ombord kommer att transporteras till den israeliska hamnstaden Ashdod, enligt de uppgifter Ship to Gaza har fått. Kontakten med besättningen bröts dock 00:57 natten till måndagen.

Sverige bör agera

Tjatte Hedlund anser att den svenska regeringen bör agera när iraelisk militär bordar ett svenskt fartyg.

– Angreppen på våra båtar på internationellt vatten är ett angrepp på Sverige och precis som EU agerar gemensamt mot pirater utanför Afrikas kust bör de agera mot Israels beteende i östra Medelhavet., säger Tjatte Hedlund.

Fiskefartyget Marianna av Göteborg, är en ombyggd trålare som ska lämnas kvar i Gaza om den når land. Ombord finns mediciinsk utrustning och solcellspaneler.

Ship to Gazas mål är att bryta blockaden mot Gaza. Klockan 17 i kväll ska Ship to Gaza ha ett torgmöte på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.