Foto: Mikael Nilsson

Sprängattentat mot restaurang i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Restaurang Glasklart på Krankajen i Malmö har utsatts för ett sprängattentat under natten. Detonationen ska ha skett på baksidan av restaurangen och även orsakat glaskross och splitterskada på intilliggande fastighet.

– Hotellet som larmade oss ligger en bra bit därifrån, de hörde en kraftig detonation, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid region Syd, till SVT Nyheter.

Tre personer larmade polisen strax innan 03 under natten mot fredagen. En av dem befann sig en bra bit från platsen, men hörde ändå en kraftig explosion. Den hade ägt rum vid en restaurang i Västra hamnen i Malmö.

Karta över Dockplatsen i Malmö där explosionen skedde. Foto: SVT

Ingen handgranat

– Det är en rätt så kraftig detonation. Vi hade förvånansvärt bara tre uppringare, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid region syd.

Vid många sprängningar har handgranater använts, men inte den här gången.

– Det kan vi utesluta, det är sprängmedel som använts. Om det är kommersiellt eller militärt får utredas. Bombteknikerna är klara och det finns inget odetonerat, säger Hans Nilsson.

Ingen gripen

Ovanför den drabbade restaurangen finns andra lokaler i byggnaden.

– Restaurangen kommer nog att vara stängd men inte kontoren. Det är ganska stora skador på fasad, glaspartier och dörr, säger Hans Nilsson.

Polisen har inte gripit någon, och har heller ingen misstänkt för sprängningen.

Foto: Mikael Nilsson

– Vi har inga vittnesuppgifter, och tar gärna emot tips från allmänheten. Någon person eller fordon måste ju ha varit på platsen före detonationen.

Allmänfarlig ödeläggelse

Inga personer ska ha skadats i explosionen, men de materiella skadorna är stora.

Ärendet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.