Stadshusets personalfester granskas. Foto: Arkiv/SVT

Spritfester på stadshuset granskas

Uppdaterad
Publicerad

När en kommunchef i Malmö polisanmäldes för sextrakasserier på en personalfest, uppdagades det hur fester i Stadshuset går till. Nu ska kommunens alkoholpolicy ses över.

SVT Nyheter Skåne berättade på onsdagen att en högt uppsatt chef inom Malmö stad stängdes av med omedelbar verkan. Detta efter att en kvinnlig anställd polisanmält honom för att ha sexuellt trakasserat henne under en personalfest.

Efter polisanmälan blev det känt hur upplägget för personalfesten har sett ut.

Anställda bidrar till festen med 100 kronor. En inköpsrunda görs på Systembolaget och sedan har personalen fri tillgång till alkohol under kvällen.

– För mig är det helt främmande. Jag har aldrig sett alkohol här på arbetsplatsen, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S) till SVT Nyheter Skåne, sedan arrangemanget blivit känt.

Uppmanar till återhållsamhet

Upplägget ska jämföras med Malmö Stads alkoholpolicy där det står: ”Återhållsamhet med alkoholhaltiga drycker skall iakttagas vid Malmö kommuns representation och sammankomster”.

– Det här hamnar i en gråzon. Vi har en alkoholpolicy för representation, vilket i regel sker på en plats där det finns alkoholtillstånd. Men för personalfester efter arbetstid har det inte funnits någon policy och det måste vi se över, säger Carina Nilsson (S).

Det är oklart hur ofta personalfester ordnats på detta sätt. Ingen har nämligen riktig koll på vad som händer i Stadshuset efter arbetstid.

– Om personalen själva väljer att använda lokalerna till något annat kvällstid, så har vi inte det i dagsläget, men det behöver vi kanske se över, säger Per-Erik Ebbeståhl, direktör för Stadskontorets förvaltningsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.