Eva Joensuu ja oikeuskanslerille jätetyt valitukset. Foto: Arkiv/SVT

Sverige tvekar om förlängd gränskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regering har ännu inte bestämt sig för om gränskontrollerna ska fortsätta efter den 11 november.

Vid ett möte i Luxemburg på torsdagen träffade inrikesminister Anders Ygeman (S) sina kollegor från Danmark, Norge, Tyskland och Österrike för att diskutera vad som ske härnäst. Alla länderna har återinfört gränskontroller som en följd av flyktingkrisen och har nu bara några veckor kvar innan beslut måste tas om att be om en förlängning eller inte.

Sverige har ännu inte bestämt sig

– Vi håller på att utvärdera id-kontroller på myndighetsnivå och gör själv en utvärdering av situationen för gränskontroller och vi kommer inom den närmaste tiden att fatta beslut om hur vi ser på en förlängning, berättar inrikesminister Anders Ygeman (S) efter mötet.

– Men det är klart att det ligger i Sveriges intresse att vi själva kan avgöra om vi ska ha gränskontroller eller inte.

Diskuterar förbättringar med Danmark

Parallellt höll Ygeman även ett separat möte med Danmarks integrationsminister Inger Støjberg om hur det kan gå att underlätta kontrollerna rent praktiskt.

– Vi är måna om att vi vid en eventuell förlängning av de svenska och danska gränskontrollerna kan förbättra situation i Öresundstrafiken för den är inte tillfredsställande som den är i dag, säger Ygeman.

Samtal ska även föras med Danmarks justitieminister Søren Pind för att klura ut vad som kan göras rent juridiskt.

– Man skulle kunna ha en linje med id-kontroll och en linje med svensk gränskontroll redan på Kastrup. Det vore det bästa ur resenärernas perspektiv, men krångligt rent juridiskt. Ett annat sätt skulle vara att man går över och har kontroller på tågen i större omfattning, säger Ygeman.

Fakta: Gränskontroller

De svenska gränskontrollerna mot Danmark ligger kvar åtminstone till den 11 november.

De svenska id-kontrollerna av resande från Danmark till Sverige, i Danmark, gäller åtminstone till den 4 november.

Både gränskontrollerna och, senare, id-kontrollerna, infördes som en följd av asyl- och flyktingströmmen mot Sverige förra året.

Kontrollerna ska omprövas regelbundet och EU-kommissionen informeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.