Foto: Arkiv

Tre begärs häktade för grov människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Tre män, två från Malmö och en från Karlskrona, misstänks för grov människosmuggling. En av dem, en man i 40-årsåldern, misstänks även för att ha organiserat smugglingen.

De tre männen greps i tisdags. Två av dem, en man i 40-årsåldern och en man i 30-årsåldern, i Malmö där de också är hemmahörande. Den tredje mannen, en Karlskronabo i 30-årsåldern, greps på sin hemort.

Enligt kammaråklagare Lars Wilhelmsson finns ett samband mellan de tre personerna och de ska inte ha gripits vid gränsen.

– Det har varit ett underrättelse- och utredningsarbete som föregått det här gripandet, säger Lars Wilhelmsson.

Under torsdagen begärde han männen häktade. Förhandlingar kommer att hållas under fredagen.

Räknar med att hålla förhör med fler

Den människosmuggling de är misstänkta för rubriceras som grov.

– Människosmugglingärenden blir grova om det görs mot ersättning eller är i ett led i en omfattande verksamhet.  Eller om det görs på ett sådant sätt att det är livsfarligt mot de här personerna, till exempel i containrar eller dåliga båtar över havet. Men det sistnämnda är inte aktuellt i det här ärendet utan här handlar det om människosmuggling mot ersättning och som ett led i en omfattande verksamhet, säger Lars Wilhelmsson.

Han är i övrigt förtegen om hur smugglingen ska ha gått till och var den rent geografiskt skett.

– Eftersom det är grovt har det varit i en viss omfattning och med ett visst system, men närmre kan jag inte gå in på det. Vi räknar med att hålla förhör med personer som är på fri fot och vill inte att de ska få reda på mer.

Lars Wilhelmsson vill varken bekräfta eller utesluta att det kan bli aktuellt med fler gripanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.