Arne Bölt, diakonen som hjälpte en syrisk familj att återförenas, döms för människosmuggling. Foto: Helene Blob

Tyske diakonen döms för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Den tyske diakon, Arne Bölt, som i januari 2016 anhölls vid Öresundsbron efter att ha kört en syrisk kvinna och två av hennes barn från Rostock i Tyskland dömdes i dag för människosmuggling, ringa brott. Påföljden blir dagsböter.

– Jag är förskräckt och ledsen att rätten valde den inhumana sidan. Jag hoppades på att de skulle tycka att kristna och humanitära värden skulle väga tyngre. Det är ett nederlag för mänskligheten och visar än en gång hur lite en individ är värd, skriver Arne Bölt i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Han arbetar som diakon och kyrklig socialarbetare i Marienkirche i Rostock. Under flyktingvågen 2015-2016 splittrades en syrisk familj. Pappan och två barn reste i förväg och hamnade i Sverige, medan mamman och de två övriga barnen stoppades i Danmark och skickades tillbaka till Tyskland. Där kom de i kontakt med Arne Bölt och hans volontärgrupp.

– Jag hörde ett telefonsamtal där barnen som befann sig i Sverige grät efter sin mamma. De små barnen, som var med mamman grät också, sa Arne Bölt i en intervju med SVT Nyheter i april.

Nekar till gärningen

De försökte ordna upp situationen genom att gå den officiella vägen. Men när det inte lyckades såg Arne Bölt ingen annan möjlighet än att själv köra dem till Sverige. Vid gränskontrollen vid Lernacken berättade han att han hade syriska flyktingar med sig. En kort stund därefter anhölls han, misstänkt för människosmuggling.

Han nekade till det brottsliga i gärningen och hävdade att han enbart handlat utifrån humanitära skäl.

– Jag arbetar i kyrkan och jag tror på Gud och man kan få svar från Jesus. Han sa att lagen är för folket och inte tvärtom, sa han till SVT Nyheter.

Borde ha prövats i Tyskland

I den svenska lagstiftningen finns en möjlighet för domstolarna att bevilja straffrihet genom det så kallade ”humanitära undantaget”. Men tingsrätten anser inte att det är tillämpligt. Anledningen är att kvinnans och barnens asyl skulle ha prövats av myndigheterna i Tyskland. Detta enligt reglerna i Dublinkonventionen.

Däremot anser tingsrätten att de skäl som Arne Bölt åberopat för att gärningen ska vara straffri medför att det ska anses som ett ringa fall av människosmuggling. Påföljden stannar därför vid dagsböter.

– Jag har respekt för det svenska folket och rättssystemet. Jag tror att det är möjligt att en högre instans förstår min inställning i frågan. Jag kommer att fortsätta kämpa, skriver Arne Bölt i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.