SVT Nyheter Skåne och Helsingborg undersökte hur vanligt det är med sexbrott mot barn på nätet genom att skapa en fiktiv 14-åring vid namn ”Sara”. Över 150 vuxna män tog kontakt – många med ett uppenbart sexuellt syfte.
Vi visar några av konversationerna för tidigare åklagaren Ulrika Rogland, numera målsägarbiträde. Hon har lång erfarenhet av brott mot barn och var bland annat åklagare i målet mot den så kallade ”Alexandramannen”, en 31-årig man som dömdes till tio års fängelse för övergrepp på flickor han kommit i kontakt med på nätet.
En av de män som kontaktar Sara, och som i verkligheten är i 50-årsåldern, vill betala henne för sex och skriver detaljerat om hur mötet skulle gå till. Han skickar även bilder på sitt könsorgan.
– Detta är en väldigt grov konversation, verkligen, säger Ulrika Rogland när hon läst några av hans meddelanden.
– Det är väldigt skrämmande. Han skickar bilder på sitt kön och skriver väldigt grova sexuella saker. Det visar att han är hänsynslös och inte tar hänsyn till att det här är ett barn han pratar med, utan tvärtom. Det är så klart väldigt allvarligt.
Brottsligt att ställa sexuella frågor
Hon säger att det dock är svårt att veta om han verkligen skulle genomföra det han skriver.
– Det finns säkert en del som lever på att bara skriva och har det som fantasi för sig själva sedan. Ibland är konversationen i sig syftet och ibland är syftet att få till ett möte, säger hon.
Men även om förövaren inte träffar barnet för att begå fysiska övergrepp kan deras handlingar vara brottsliga. Ulrika Rogland säger att flera av de män som skrivit till ”Sara” begår brott redan tidigt i sin kontakt.
– När man ställer sexuella frågor så är det sexuellt ofredande. Försöker man få någon att ta bilder kan det vara försök till utnyttjande för sexuell posering. Så det är en mängd olika brott som kommer så snart en person börjar prata sex med en person under femton, säger hon.
Vill få dem att fatta snabba beslut
Vissa av männen som kontaktar ”Sara” använder falska bilder och utger sig för att vara yngre än de är. Andra är öppna med att de är äldre och erbjuder pengar för nakenbilder. Ulrika Rogland känner från de fall hon arbetat med igen förövarnas olika metoder.
– Det kan se ut på väldigt olika sätt. Det kan vara kontakter som är långa att man skapar en relation, men kan också vara kontakter som är snabba. Det kan bygga på att hon tror att det är en jämnårig eller att man erbjuder pengar.
Gärningsmännen kan också försöka få barnen att fatta snabba och ogenomtänkta beslut genom att stressa dem eller få dem att känna skuld.
– Det hemska är att barn är ganska vana vid att sådant här händer på internet, och man berättar inte det för vuxna för att man är rädd för att man inte ska få ha kvar datorn, telefonen eller appen, säger Ulrika Rogland.
Hit kan du vända dig
- Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
- Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
- Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen dit du kan vända dig till. Den hittar du här.
- Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.
Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se
BRIS: www.bris.se
Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se
Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.
Groominglagen
- Den 1 juli 2009 blev det brottsligt för vuxna att söka kontakt med barn i sexuellt syfte. Brottet kallas ofta för ”grooming”, men heter formellt ”Kontakt med barn i sexuellt syfte” och betyder att det är olagligt att redan planera att begå ett sexualbrott mot ett barn under 15 år.
- Det kan vara att gärningsmannen bokat en resa eller ett hotellrum eller utsätter barnet för påtryckningar, men det räcker med att barnet och gärningsmannen har bestämt tid och plats för ett möte för att det ska vara ett brott. Om det är barnet eller den vuxne som tagit initiativet har ingen inverkan.
- Straffbestämmelsen är teknikneutral. Det betyder att det gäller så väl kontakter via Internet som på andra ställen.
- Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.
- Det finns också en rad andra brott som det kan bli tal om i de fall en vuxen kontaktat ett barn i sexuellt syfte. Det kan till exempel bli aktuellt med rubriceringar som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt utnyttjande av barn, våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande eller utnyttjande av barn för sexuell posering.
Källa: Ne.se samt polisen.