Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningsminister Mats Persson (L) menar, till skillnad från demonstranterna att det finns ett värde i att fortsätta samarbete med israeliska universitet. Foto: Otto Johansson/SVT

Utbildningsminister Mats Persson (L) avvisar studenternas krav – vill ha fortsatt samarbete med universitet i Israel

Uppdaterad
Publicerad

De pro-palestinska tältprotesterna har spridit sig från USA till Sverige i veckan. Demonstranterna kräver bland annat att universiteten ska avbryta allt samarbete med israeliska företag och institutioner, något utbildningsminister Mats Persson (L) inte ser som aktuellt.

– Sveriges regering kommer inte avbryta några avtal med Israel. Tvärtom är det viktigt att vi står upp för att forskning och utbildning står utanför det politiska, säger han.

Demonstranterna menar att det finns en dubbelmoral i att universiteten efter Rysslands invasion av Ukraina bröt samarbeten med ryska universitet men att inga liknande beslut fattats kring israeliska i nuläget.

Lunds Universitets rektor Erik Renström har i ett uttalande avvisat studenternas krav. Han har också sagt att universitetet inte har några övergripande samarbetet med israeliska universitet, men att det kan finnas enskilda forskare som har kontakter och samarbeten.

Debatt på israeliska universitet

Beslutet om de ryska universiteten skedde efter regeringsbeslut och de ekonomiska sanktionerna som infördes mot Ryssland.

– Skillnaden mellan Israel och Ryssland är att Israel är en demokrati, säger Mats Persson (L).

Han menar att det på israeliska universitet finns en debatt där man kritiserar sin regering medan de ryska universiteten varit en del av landets propagandamaskineri.

Inte spåra ur som i USA

I USA har det tältprotesterna på universitet lett till konflikter och sammandrabbningar mellan studenter, motdemonstranter och polis. Mats Persson betonar att han inte vill att den situationen ska uppstå i Sverige.

Vad har din bild varit av de första dagarna?

Att det varit fredligt och att det är en respektfull ton.

Under torsdagen uttalade sig demonstranterna och Lunds Universitets rektor Erik Renström om tältprotesterna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranterna säger att de kommer att stanna tills deras krav blir mötta. Rektor Erik Renström menar att det inte är aktuellt men öppnar för diskussioner med demonstranterna. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.