Foto: Linda Ekström/SVT

Varning för bräckliga isar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Soliga kalla vinterdagar är det många skåningar som längtar ut på isarna runt om i Skåne. Både skridskoåkare och sportfiskare. Men isen är ofta mycket lömskare än man tror.

Under den senaste månaden har isläget för skridskoåkare och sportfiskare varit exceptionellt gott i landet. Bättre än på många år, rapporterar Issäkerhetsrådet. Många har kunnat njuta av fantastiska isar på små och mellanstora insjöar i landet.

Men det är samtidigt en speciell februarimånad i år med ett väder som är mildare än vanligt. I Skåne smälter isarna snabbt och även om det fryser på under natten, så blir isen väldigt porös.

– Vi rekommenderar en istjocklek på minst 10 cm kärnis, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.  När det gäller våris ska den vara 20 cm.

Våris kännetecknas av att solen ligger på och bryter ner isen. Just nu är isarna mycket dåliga i Skåne.

– Där isen ligger i Skåne ska man ha mycket god vana och kunskap för att kunna utnyttja isen.

Läs också: Efter vårvädret – nu är kylan tillbaka

Gå inte ut på isarna

Mikael Olausson avråder helt från att gå ut eller åka på de skånska isarna till helgen.

– De isar som ligger befinner sig inte i tillväxtfas och ska beträdas med mycket stor försiktighet. Medeltemperaturen ligger på plussidan just nu. Vid minsta osäkerhet bör man avstå helt från att beträda isen, säger Mikael Olausson till SVT Nyheter Skåne.

Vilken är den stora myten om isar?

– Man ska inte ut på isen om man inte vet att den håller. Att man ser andra beträda isen betyder inte att den håller för mig. Erfarna skridskoåkare kan åka på lite tunnare isar, men det är ändå inte säkert att samma isar håller för att promenera på.

Man dog vid isfiske

–Av nyhetsflödet att döma så är min uppfattning att tillbuden har ökat den senaste veckan. Hittills i februari är det en olycka med fatal utgång som vi på Svenska Livräddningssällskapet känner till, säger Mikael Olausson.

Mikael Olausson syftar på den man som gick genom isen på Sövdesjön i veckan och avled till följd av det. Mannen hittades vid liv i vattnet efter en timme och fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Mannen hade gett sig ut för att fiska med en vän. Men isen den tisdagseftermiddagen var lömsk och inte alls så pålitlig som de hade trott.

Läs också: Ska du ut på isen? Här är tipsen du måste ha!

Äldre män särskilt utsatta

Anders Tysk, projektledare på Issäkerhetsrådet, säger att man alltid måste ha sällskap, rätt utrustning och kunskap när man ger sig ut på is. Han menar att de som går ner sig nästan alltid missat någon av dessa tre säkerhetsaspekter.

– De äldre männen är oftast extra utsatta, för de vet ofta ”bäst”. Kan man inte is, är det livsfarligt! Många glömmer också hur svårt det är att ta sig upp ur en vak. Något som blir svårare ju äldre man blir.

Anders Tysk rekommenderar alla som längtar ut på isen att gå med i en förening.

– Då får man den kunskap och det sällskap som man behöver.

Farliga isar i skärgården

Issäkerhetsrådet varnade i veckan särskilt för luriga skärgårdsisar i landet. Men ingen is är helt säker och många vet inte att det på alla sjöisar finns svaga områden.

De stora insjöarnas större ytor har fortfarande öppet vatten eller stora svaga områden. Skärgårdsisarna som nyligen lagt sig i skärgårdens inre delar är extra riskabla. Kombinationen av salthaltig is, allt högre stående sol och temperaturer som pendlar kring nollsträcket gör att istillväxten där avstannar. Den senaste tidens stora vattenståndsvariationer har skapat strömmar som gjort skärgårdsisarna extra farliga.

Kärnisen är bäst

Isens tjocklek är inte alls någon garanti för dess hållbarhet. Hållbarheten beror framför allt på isens struktur.

En klar, genomskinlig och jämn kärnis är starkast. I allmänhet bör en sådan is vara åtminstone 5 cm tjock, för att bära en människa. En vit, ogenomskinlig is är inte lika stark som kärnisen och bör vara åtminstone 20 cm tjock, innan den håller att gå på.

Vid strömma ställen är isen alltid svag. Därför gäller det att vara försiktig vid inlopp, utlopp, åar, älvmynningar, broar och så kallade strömbrunnar.

Lyssna på klangen

I smala sund är isen i allmänhet svagast i mitten, om stränderna är likadana, därför att strömmen är starkast i mitten. Om åns ena brink är långsluttande och den andra brant, är isen svagare längs den branta sidan, för att strömmen är starkare där.

Sprickor försvagar isens hållbarhet även om de inte når helt igenom isen.

Då man stampar, slår eller åker skridsko på sötvatten kärnis, som är knappt decimetertjock, hörs en klingande ton. Stiger tonhöjden är det ett tecken på att isen blivit tunnare. Havsisens varningssignal är ett knastrande sprakande ljud som blir alltmer intensivt ju tunnare isen är. Ibland är den helt tyst.

HÅLLER ISEN?

Isen är sällan lika stark överallt. Lär dig var isen ofta är svag. På många vatten sker isläggningen i etapper under en längre tid. Senare lagd is är ofta svag.

Isen bör vara minst 10 centimeter tjock för att man ska ge sig ut på den. Tunnare is kan hålla, men risken är då stor för att isen har svagheter som är svåra att upptäcka. Dessutom är det svårt att ta sig upp om du går igenom långt ut på tunn is.

Men även tjocka isar kan ha svaga områden. Misstänker du en svaghet, så pröva isen med en ispik.

Inga naturisar är helt säkra. Det är viktigt att känna till isens vanliga svaga områden. Men svagheter kan ibland vara svåra att se och uppträda oväntat.

Du måste vara förberedd på risken att isen plötsligt brister. Då gäller det att ha sällskap, bra utrustning och veta hur du ska göra.

Viktig utrustning vid vistelse på naturis:

1) Bär alltid isdubbar högt runt halsen

2) Alla ska bära flythjälp: flytväst, flytoverall eller ryggsäck med ombyte i tät påse

3) Räddningslina

4) Ispik

5) Mobiltelefon i vattentätt fodral

Tänk på:

Ha alltid sällskap på isen. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.

Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen.

Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is. Ta det lugnt.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.