Foto: arkitektbyrån Spridd

Ett steg närmare kritiserat 1800-talshus

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade bygget av det stora 1800-talshuset i Växjö har kommit ett steg närmare verklighet.

Byggnadsnämnden har nu jobbat färdigt med detaljplanen i området och godkänt den. Detaljplanen gör det möjligt att bygga på platsen och frågan har nu skickats vidare till kommunfullmäktige som väntas att ta beslut i januari.

– Vi skickar beslutet vidare till kommunfullmäktige eftersom det har varit så omdiskuterat och kommer att påverka staden så mycket, säger Nils Fransson (L), ordförande i byggnadsnämnden i Växjö kommun.

Planerat sekelskifteshus i Växjö
Nils Fransson (L) ordförande i byggnadsnämnden Foto: pressbild

Fransson ser det nu som att det stora sekelskifteshuset har tagit ett steg närmare att bli verklighet. Det är entreprenören Björn Sundeby som vill bygga ett 1800-tals hus i Växjö, inspirerat av husen på Strandvägen i Stockholm. Byggplaner som fått hård kritik.

Samtidigt påpekar Fransson att det är först i nästa skede som det avgörs hur huset får se ut.

– När detaljplanen har antagits kommer vi pröva hur byggnaden får se ut. Det tar man ställning till i bygglovsskedet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerat sekelskifteshus i Växjö

Mer i ämnet