Ola Broms Wessel, arkitekt på Spridd. Foto: SVT

Arkitekten: Bygget kan engagera lokala hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekten Ola Broms Wessel, som fått uppdraget att rita sekelskifteshusen i Växjö, hoppas att projektet både ska väcka debatt om hur vi förhåller oss till historien och återknyta till traditionellt hantverk.

Arkitektbyrån Spridd har ritat de två 1890-tals hus som it-entreprenören Björn Sundeby har beställt. Det är ett uppdrag som arkitekten Ola Broms Wessel tycker är intressant på flera sätt.

– För mig ställer det här projektet nya oväntade frågor som kan ge nya svar. Jag tror att det kan få igång en större diskussion kring arkitektur och hur vi förhåller oss till historien, säger han.

Planerat sekelskifteshus i Växjö

Mer traditionellt hantverk

Så här vill Björn Sundeby att huvudkontoret i Växjö ska se ut. Foto: Spridd

Men han tycker också att projektet är intressant för att det finns en tanke om att husen ska byggas med traditionell byggteknik och med en hög kvalitet där fasadens uttryck är viktigt.

– I det mesta som byggs idag har man en större rationalitet. Det ska vara enkelt, billigt och fungera i några slags samtidsförväntningar. Det här är något helt annat där beställaren vill helt andra saker.

Ola Broms Wessel tror också att det finns helt andra möjligheter att återknyta till hantverk och lokal produktion när man ska bygga ett hus i sekelskiftesstil.

– Det finns potential att se hur ett mer traditionellt hantverk kan utvecklas i sådana här byggnader. Det kan kanske vara en del av en byggutbildning eller dra nytt från erfarenheter och kunskaper från andra länder. Jag tror att det här kan bli något som är med och berikar lokalsamhället på ett positivt sätt. Till skillnad från gängse byggnation i dag där det är stora byggbolag med leverantörer med industriella produkter som dominerar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerat sekelskifteshus i Växjö

Mer i ämnet