Foto: Johan Nordström/SVT

Det splittrade cricketlaget väntar på asylbesked

Publicerad

Shahid och de asylsökande vännerna i cricketlaget från Nybro har splittrats. Asylboendet stängdes och de bor nu i 5 olika städer. Ingen har fått något besked om uppehållstillstånd.

SVT Nyheter Småland träffade 19-årige Mohammadsher ”Shahid” Ahmedzi i juli förra året. Han och 14 till asylsökande afghaner startade ett cricketlag i Nybro i sin väntan på besked om de skulle få stanna eller inte.

– Ingen är kvar i Nybro, säger han.

”Vi har splittrats”

Flyktingboendet Häggen i Nybro stängde i början av mars. Numera bor Shahid hos en kompis i Kalmar. Sex andra i laget bor i Norrköping. Fem i Växjö, två i Ålem och en lagmedlem i Malmö.

– Vi har splittrats åt alla håll. De flesta har kommit till nya flyktingboenden. Men jag och Akbar i Malmö bor hos vänner, säger Shahid.

Foto: Johan Nordström/SVT

Han kom till Sverige från Afghanistan under den stora flyktingvågen hösten 2015. Han har väntat i sammanlagt 16 månader på besked om han ska få stanna i Sverige.

Har fått arbetstillstånd

Enligt Shahid har ingen av de gamla medlemmarna i cricketlaget fått något besked.

– Det är bara en av oss som varit på intervju. Innan vi har varit på intervju kan vi inte få besked, säger Shahid på engelska. Han tycker inte att svenskan räcker till för en intervju.

Han har gjort praktik på en Kinarestaurang i Kalmar. För en vecka sedan fick han sitt arbetstillstånd. Nu jobbar han på samma restaurang. Han börjar klockan 8.30 på morgonen och dammsuger den stora matsalsdelen som första arbetsuppgift.

Chockad över väntetiden

Han säger att han är nöjd med sina 16 månader i Sverige. Han spelar cricket och lär sig språket.

– Vi på flyktingboendet i Nybro blev som en familj. Men jag är chockad över hur lång tid det tar att få ett besked från Migrationsverket.

Han försöker ringa en av sina gamla cricketvänner från Nybro så att SVT Nyheter Småland ska få prata med honom. Men han får inget svar.

– Jag har inte fått tag på honom på ett par dagar, säger Shahid.

”Vet inte om vi är välkomna”

För nio månader sedan trodde han chansen att få stanna var 50 procent.

Vad tänker du om dina chanser i dag?

– Jag tror det är samma ungefär. Men visst är jag orolig. Det har kommit många till Sverige och vi vet inte om vi är välkomna, säger Shahid.

Det är lång väntan. Hur mår du och de andra i cricketgänget?

– Det är okej. Vi är inriktade på att stanna här och bygga oss en framtid.

Se hela inslaget om Cricketlagets väntan på asylbeslut här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.