Åklagaren vill ha fängelsedom

Uppdaterad
Publicerad

24-åringen misstänks ha erbjudit tre Värnamospelare stora summor pengar för att de skulle förlora en match i Superettan i fotboll. Idag hölls landets första rättegång om misstänkt match-fixning.

– Det handlar om ett grovt brott. Domstolen måste sända ut en signal och därför bör straffet bli sex månaders fängelse, sa åklagaren Johan Lindmark under rättegången.

Den 24-årige man som stod åtalad kommer från Husqvarna och misstänks ha erbjudit de tre Värmanospelarna pengar för att de skulle se till att Värnamo förlorade matchen mot GAIS den 13 september ifjol.

Läggmatcher

Enligt åklagaren ska 24-åringen ha kontaktat spelarna några dagar före match och erbjudit dem stora summor. Något som spelarna ska ha tackat nej till.

Fick ta emot hot

Dagen efter kontaktades spelarna igen och tonen var då hårdare. De tre Värnamospelarna fick enligt åtalet veta att de var tvungna att gå med på läggmatchen eftersom pengar redan var satsade och om de inte gick med på det skulle saker hända.

De tre spelarna vände sig då till klubbledningen som i sin tur vände sig till polisen. GAIS vann senare matchen med 2-0 men eftersom IFK Värnamo polisanmälde händelsen redan innan matchstart stoppade Svenska Spel allt spel på matchen.

Pejlade telefonsamtal

En del av åklagarens bevisning är telefonlistor och pejling av samtal som visar att den åtalade 24-åringen varit i Värnamo vid flera tillfällen.

24-åringen berättade att det inte var något konstigt med att han varit i Värnamo vid dessa tillfällen eftersom han hade vänner i staden.

Han nekade till brott och fick stöd av sin advokat Anders Tolke som sa att 24-åringen måste frikännas.

– Bevisningen räcker inte och åtalet ska ogillas helt och hållet, sa Anders Tolke under sin slutplädering.

Dom faller den 22 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läggmatcher

Mer i ämnet