Michael Ländin (S) har fixat fram 7,5 miljoner: ”Det roligaste beslutet jag tagit”. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Äldre ska få prata mer

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun satsar cirka 7,5 miljoner kronor per år på att fler personer på vård- och omsorgsboenden i kommunen ska kunna få tid till samtal och promenader med personalen.

– Fram till nu har vi jobbat för att få ordning på organisationen och ekonomin och nu gör vi den här reformen. Det är det roligaste beslut jag har varit med om att ta, säger Michael Ländin (S), ordförande omsorgsnämnden.

Det kommunen nu satsar miljontals kronor på är det som kallas för socialt innehåll. Det innebär att fler äldre och demenssjuka som bor på olika vård- och omsorgsboenden i Kalmar kommun ska få mer tid för bland annat samtal och promenader genom att mer personal tillförs.

Märks av under våren

Satsningen rullas ut från mitten av oktober men Michael Ländin tror att det är först framåt våren man kommer kunna märka av det ute på de olika boendena i form av ökad trivsel.

– Det här är något som uttryckligen har efterfrågats från personalen. Det kommer tydliga signaler om att det är den här typen av omsorg man i dag inte har tid med.

Oppositionen kritisk

Pengarna som nu ska satsas kommer enligt Michael Ländin från besparingar på bland annat administration och bättre schemaläggning. Från oppositionens håll välkomnas satsningen men man säger också att den sker för sent.

– Det är bra att det kommer fler och mer resurser till socialt innehåll. Men man kan inte bortse från att det samtidigt är samma politiska majoritets politik som under lång tid orsakat situationen genom olika typer av neddragningar, säger Per Dahl, (M), första vice ordförande i omsorgsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.