Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir svårt för anställda på ambulansen att följa övertidsblockaden berättar ambulanschefen i Kalmar Jonas Löf Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ambulanschefen om blockaden: ”Kan inte lämna patienten vid trafikolyckan”

Publicerad

Det är svårt för ambulanspersonalen att undvika att jobba över under övertidsblockaden som trädde i kraft på torsdagen. Istället registreras all övertid – och kommer att förhandlas med facket i efterhand.

– Det blir rörigt här till en början tills dess att vi fått att alla rutiner på plats som gäller vid en blockad, säger Jonas Löf verksamhetschef ambulansjukvården.

Ska inte påverka patienterna

Det finns regler i kollektivavtalet mellan arbetsgivare och fackförbund när det gäller akutverksamheten för övertidsblockaden, där den akuta verksamheten inte ska drabbas.

– Det ska inte kunna påverka verksamheten eller patienterna som behöver akutvård, säger Jonas Löf.

Krav på kortare veckoarbetstid

Övertidsblockaden berör omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i hela Sverige. Detta efter att Vårdförbundet och arbetsgivarna i SKR och Sobona inte nått en överenskommelse.

Blockaden berör sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

I dag arbetar många i yrkesgrupperna 38-timmarsveckor, men Vårdförbundet menar att det ofta blir övertid. Fackets främsta krav har varit att veckoarbetstiden ska kortas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.