Foto: Dean Fosdick TT/privat

Livräddningssällskapet: Fler vattenfaror idag

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Johansson på Livräddningssällskapet region Kronoberg ser att det den senaste tiden tillkommit allt fler faror med vatten för barn. Vattensamlande tunnor är en av dem.

– Var synnerligen vaksam på barnen vid användandet av vattensamlande tunnor. Den uppmaningen ger Svenska Livräddningssällskapet region Kronoberg.

Trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo i Växjö gick på sin blogg ut och varnade för vattensamlande tunnor. Hon refererade till ett tillfälle då hon inte satt på ett lock och hennes ettåring ramlade i. Hon ville med inlägget varna andra för att lämna tunnor utan lock.

LÄS MER: Trädgårdbloggaren varnar – sätt lock på dina vattentunnor

”Stor risk”

Och Stefan Johansson från Svenska Livräddningssällskapet region Kronoberg, håller med om att denna typ av tunnor kan vara en stor risk.

– I princip alla barn är intresserad av vatten och att plaska. Om en  tre – fyraåring lutar sig över kanten på en hög tunna kan det vara mycket lätt att trilla i. Generellt säger man att man ska ha uppsikt över ett barn om det är nära till vatten. Om en tunna är placerad lite vid sidan av kanske man inte tänker på det i första hand och det kan sluta väldigt allvarligt, säger han.

Många vill samla vatten

Stefan Johansson på Svenska Livräddningssällskapet region Kronoberg tror att den senaste tiden stora uppmärksamhet kring vattenbrist och vikten av att spara på det, har gjort att fler skaffat stora kärl och tunnor för att ta vara på regnvattnet.

– När det äntligen kommer vatten vill många samla upp det så att det kan användas. Andra år har ju inte behovet varit lika stort. Det borde blir en ökad uppmärksamhet om riskerna. Och alla borde direkt tänka på att lägga någon typ av lock eller plankor för att täcka vattnet, säger Stefan Johansson.

Fler faror i dag

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern 1-6 år, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Ett barn kan drunkna i mycket grunt vatten vatten och det sker ofta i tysthet. 20 procent av de barn som drunknar gör det nära hemmet enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Utöver riskerna med vattensamlande tunnor finns det fler faror för barn idag än vad det funnits tidigare menar Stefan Johansson.

– Alla uppblåsbara pooler och spaanläggningar som finns i trädgårdar numera. Det anläggs mycket sådana i trädgårdar och det innebär en utökad risk för drunkningstillbud. Men dessa kanske det finns en annan vana att täcka över då de inte användsanvänds, säger han.

Läs mer om Svenska Livräddningssällskapets vattenråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.