Bloggaren Sara Bäckmo varnar för riskerna med att inte ha lock på sina vattentunnor. Foto: Maria Fors Östberg/Sara Bäckmo

Trädgårdbloggaren från Växjö varnar – sätt lock på dina vattentunnor

Uppdaterad
Publicerad

Nu i torkans tider uppmanas folk att ta vara på regnvatten i sina trädgårdar. För Sara Bäckmo, från Kalvsvik söder om Växjö, höll det på att gå riktigt illa när hennes ettåring klättrade ner i en vattenfylld tunna i trädgården. Nu vill hon varna och uppmana alla att sätta lock på sina vattentunnor.

Det är på sin trädgårdblogg på Land.se hon skriver om incidenten som hände för något år sedan. Sara var en sommardag ute i sin trädgård med sina barn när minstingen plötsligt klättrade ner i en halvfylld vattentunna. 

Så här skriver Sara på bloggen:

”Jag behövde gå in och fixa något. Det skulle bara ta en kort stund och jag var i köket några meter från tunnan. Skulle kunna hålla koll ändå. De större barnen var kvar ute [...] Efter att jag gått in hörde jag ett illvrål från sovrummet bredvid köket, varpå min man kom utrusandes ur rummet [...] Han hade sett hur ettåringen med huvudet före välte ner i den uppfyllda tunnan. Han fick upp henne raskt och ingen skada skedde.”

LÄS MER: Svenska Livräddningssällskapet: Fler vattenfaror idag

Värsta hon upplevt

Hon berättar att händelsen är det absolut värsta hon upplevt som förälder och hoppas nu att blogginlägget kan påminna alla om hur viktigt det är att sätta lock på sina vattentunnorna i trädgården.

– Jag bloggar om trädgårdsarbete och hänger på en massa forum där jag ser så många som är lyriska över att det regnar och sina vattentunnor. Folk samlar vatten i allt från tunnor till stora plastboxar och ingenstans ser man några lock. Jag tänkte herregud, har ni inte tänkt på vad som kan hända, säger Sara Bäckmo till SVT Nyheter Småland.

På bloggen avslutar hon:

”Nu har vi en ny ettåring i familjen – som älskar vatten. Och mina tunnor är förseglade med lock! Sätt lock på dina tunnor med!”

Här kan du läsa hela Saras blogginlägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.