Alma har fast jobb men hittar ingen bostad

Uppdaterad
Publicerad

Alma Sijercic, som har fast jobb i Växjö har inte lyckats hitta en lägenhet i Växjö. Nu tvingas hon bosätta sig utanför kommungränsen.

23-åriga Alma Sijercic kommer från Kristianstad, men sedan i maj förra året har hon jobbat på Arbetsförmedlingen i Växjö. Men att hitta en lägenhet var betydligt svårare än hon trott.

Hon berättar hur hon varje dag gått in på olika webbsidor för att söka efter en lägenhet och hur frustrationen växt.

#BOSTADSÖKES

– Jag har försökt hitta en lägenhet på alla möjliga sätt, via sociala medier, facebookgrupper, blocket och olika annonser. Jag har också sänt in en annons till Smålandsposten, men det är verkligen jättesvårt att hitta en lägenhet, säger Alma.

Unga drabbas hårt

Nu uppger 70 procent av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län att det är brist på bostäder . I vårt område märks bostadsbristen tydligt i de större städerna Växjö och Kalmar. Om man ställer sig i den kommunala bostadskön i någon av städerna kan man få vänta uppemot sex år för att få en hyreslägenhet.

Unga drabbas hårt av bostadsbristen enligt Boverket. Många tvingas bo kvar hemma och andra kan inte ta ett jobb på en annan ort eftersom de inte finns några lägenheter där.

Har pendlat från Kristianstad

Bostadsbristen har gjort att Alma Sijercic har bott kvar hemma hos sina föräldrar i Kristanstad och pendlat till Växjö sedan i maj förra året.

– Det är en jobbig situation. Jag pendlar fyra timmar om dagen. När jag kommer hem är jag väldigt trött och hinner inte göra så mycket på kvällen. Det gör att man känner frustration, säger Alma.

Flyttar till Lessbo

Nu har Alma äntligen fått ett erbjudande om en hyreslägenhet men då är det i grannkommunen Lessebo.

– Jag tänkte att det var lika bra att ta det. Visserligen får jag pendla även i framtiden, men i alla fall mycket mindre än jag gör idag.

Hade du hellre velat bo i Växjö?

–  Ja, det är klart. Tanken var ju att jag skulle slippa pendla helt och hållet, eftersom jag snart har gjort det i ett år. En lägenhet i Växjö hade varit drömmen.

Vad är din erfarenhet av bostadsmarknaden? Berätta för oss!

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Gör SVT:s hyrestest!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet