Alma Hodzics föräldrar har motiverat henne att vidareutbilda sig. Foto: privat/TT

Alma Hodzic: ”Det handlar nog mycket om föräldrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Alma Hodzic kom till Sverige och en flyktngförläggning på Öland när hon var knappt tre år gammal. I dag bor hon i Mönsterås och arbetar som lärare.

Alma Hodzic och hennes föräldrar flyttade till Borgholm och så småningom till Mönsterås.

– Jag kommer ju ihåg att när jag gick på förskolan så var inte svenskan den bästa. Det är det tidigaste minnet jag har. Men det var inte så att jag tänkte på att jag skulle börja i en svensk skola, för det var egentligen det enda jag visste. Jag var så pass liten att jag inte minns någonting av Bosnien, berättar Alma Hodzic.

Hon har valt att vidareutbilda sig och arbetar i dag som lärare. Att det gått så pass bra för många bosnier som kom till Sverige som barn, att de till och med har jobb i högre utsträckning än svenskfödda, tror hon handlar mycket om föräldrarna.

– Mina föräldrar ville gärna att jag skulle utbilda mig, att jag skulle lyckas i livet så att säga. De jobbade själva inom industrin. De sa till mig att ”det är inget fel med det, men slit inte ut dig på ett industrigolv när du har möjligheten att utbilda dig vidare”.

Hon tror även att Bosniens likheter med Sverige spelar en stor roll.

– Bosnien är ju inte så jätteolikt hur det är i Sverige, och på det sättet tror jag att integrationen har varit väldigt god, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.