”Jag tycker att det är en väldigt bra utbildning, jag tycker att jag fått lära mig väldigt mycket”, säger Amer Buchain om den nya vårdutbildningen i Högsby. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Amer är undersköterskan Högsby söker

Uppdaterad
Publicerad

Med en befolkning som blir allt äldre och ökar långsamt skriker Högsby kommun efter personal i framtidens vård. Men rekryteringen är svår. Nu ska en ny vårdutbildning för nyanlända lösa bristen på undersköterskor.

Det hänger en urklippt jobbannons på Britt Karlssons anslagstavla. På den annonsen står det att Högsby kommun söker personal till äldreomsorg och hemtjänst.

Britt Karlsson är områdeschef för vård och omsorg i Högsby kommun, hon säger att kommunen mer eller mindre alltid söker personal. Men det är svårt att rekrytera vikarier och inhoppare.

– Jag tror att jag i morgon skulle kunna anställa 30-40 personer. Men det är svårt att få tag på folk, säger hon.

Som situationen är nu har den varit i några år. Britt Karlsson säger att det är betydligt svårare att rekrytera nu än det var för tio år sedan.

– En förklaring är nog vårdyrkets låga status, säger hon.

Ökad andel äldre i Högsby

I Högsby kommun kan man se att andelen äldre på sikt ökar i befolkningsprognosen. Lägger man till att det inte föds så många barn, förra året 68 i hela kommunen, så kan det se bekymmersamt ut för framtiden. Kommunen är liten och 6000 invånare. Det bor fler i stadsdelen Araby i Växjö.

– Det blir ju såklart en svårighet att som kommun själv försörja den delen då när de äldre blir fler och vi behöver fler folk till det, säger Britt Karlsson, som har sin arbetsplats i kommunhuset i Högsby.

Amer Buchain ser fram emot att börja jobba som undersköterska. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Sådär 20 kilometer från kommunhuset i Högsby ligger Fagerhult, och mitt i byn ligger äldreboendet Välengården. Där inne gör Amer Buchain sin första praktik på sin väg mot undersköterskarket.

Amer kom från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. I höstas började han en utbildning där han varvar svenska med vårdkunskap i syfte att bli undersköterska.

– Jag tycker att det är en väldigt bra utbildning, jag tycker att jag fått lära mig väldigt mycket, säger han.

Startar ny vårdutbildning

Christina Henriksson är rektor för Högsby utbildningscenter. Hon berättar att utbildningen som startades i höstas kom till efter att man tidigare hade en utbildning som hette ”svets och svenska”. Den inriktade sig på den lokala arbetsmarknadens behov av utbildad arbetskraft och vände sig till nyanlända som behövde få en utbildning och ökad kunskap i svenska.

– Den blev en succé och flera har fått jobb. Så vi tänkte att vi gör samma upplägg men inriktat för vård och omsorg, säger hon.

Men vägen till en examen som undersköterska kommer att ta längre tid för den som också behöver lära sig svenska, dubbelt så lång tid enligt utbildningsplanen.

Se hela inslaget om Högsbys vårdkris och Amer Buchain här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.