Fler och fler blir utan statlig assistansersättning

Uppdaterad
Publicerad

År 2012 avslogs 59 procent av de som ansökte om assistansersättning från Försäkringskassan. År 2016 hade den siffran stigit till 79 procent.

För den som har en funktionsnedsättning finns möjlighet att söka statlig assistansersättning hos Försäkringskassan. Men ansvaret för just insatsen personlig assistans är fördelat mellan stat och kommun.

Staten är i det här fallet är Försäkringskassan. Vem som står för hjälpen beror på hur mycket hjälp som behövs. Assistansen kan ge hjälp med till exempel på- och avklädning, att äta eller att kommunicera. Beviljas man ersättningen så har man rätt till personlig assistans.

Ökande kostnader för assistans

Tiden avgör

Men först gör Försäkringskassan en bedömning. Hur många timmar per vecka behövs hjälp? Anser de att det handlar om mer än 20 timmar i veckan så beviljas ersättning.

Men gör Försäkringskassan istället bedömningen att hjälpbehovet understiger 20 timmar i veckan – då nekas ersättning för den personliga assistansen, och kommunen får betala assistansen.

TV: Se hela inslaget

Allt fler nekas personlig assistans av Försäkringskassan, vilket innebär att fler istället söker hjälp i den kommun de bor i. Då blir socialtjänsten i respektive kommun skyldig att hjälpa till och personen kan istället få personlig assistans i kommunal regi.

Fler nekas assistansersättning

Enligt en socialförsäkringsrapport från i år har andelen ansökningar hos Försäkringskassan om assistansersättning som avslås ökat. År 2012 avslogs 59 procent jämfört med 79 procent 2016.

Det beror till stor del på vägledande domar som innebär att Försäkringskassan måste förhålla sig till ny rättspraxis och alltså blivit hårdare i sina bedömningar.

Ett avslag från Försäkringskassan innebär inte att personen inte är i behov av stöd. Det handlar snarare om att stödet inte är Försäkringskassans ansvar. Efter domarna har antalet personer som får personlig assistans från kommunen ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökande kostnader för assistans

Mer i ämnet