Annika Wallenskog är chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting

SKL: ”Staten borde kompensera kommunerna”

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för kommunerna har ökat med en och en halv miljard då ansvaret för personlig assistans i många fall flyttats över till kommunerna. Därför tycker Sveriges kommuner och landsting att staten borde gå in och hjälpa kommunerna.

– Under åren 2016 och 2017 så räknar vi med att kostnaderna i kommunerna ökar med en och en halv miljard med anledning av detta. Försäkringskassan får ju då lägre kostnader, säger Annika Wallenskog som är chefsekonom och chef för avdelningen ekonomi och styrning på SKL.

”Påverkar hela budgeten”

En person som kommunen ska hjälpa kan föranleda mellan en och en halv och två miljoner kronor i ökade kostnader. Därför anser Annika Wallenskog att staten borde gå in och stötta kommunerna.

Ökande kostnader för assistans

– Det borde ju vara så att de lägre kostnaderna som Försäkringskassan nu har borde kommer kommunerna till godo, eftersom de tar över ansvaret.

”Kommunerna borde kompenseras”

Den statliga assistansersättningen skapades för att avlasta enskilda kommuners höga kostnader, men också för att den person som är i behov av personlig assistans inte skulle vara beroende av hur kommunens ekonomi ser ut.

– Vi ser ju det som rimligt att kommunerna ska få kompensation från staten för det här, säger Annika Wallenskog.

Kommunens ansvar

Samtidigt är det kommunen som har ett huvudansvar för insatser till personer med funktionsnedsättning, och enbart de med det största hjälpbehovet ska ha rätt till assistansersättning enligt Försäkringskassan?

– Jo, men tanken var ju att kommunen skulle ansvara för de första 20 timmarna och att Försäkringskassan sedan tog ansvar för allt som översteg det. Men i och med de nya bedömningarna från Försäkringskassan så får ju kommunerna ta över, säger Annika Wallenskog.

SKL uppskattar att hittills i år har runt 500 personer i hela landet som fått avslag från Försäkringskassan istället fått personlig assistans i kommunal regi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökande kostnader för assistans

Mer i ämnet