”Man kan inte skicka ett barn till döden”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom det slutgiltiga beslutet. Trots att 4-årige David är beroende av mediciner och daglig vård för sina sjukdomar kommer han och hans familj utvisas.

– Man kan inte skicka ett barn till döden när man vet att det här barnet är i behov av akuta och dagliga vårdinsatser, men det blundar Migrationsverket för, säger Sahra Jama som är vän till familjen.

Hon är kritisk till Migrationsverket och menar att det myndigheten gör när de utvisar David och hans familj är ett övergrepp mot försvarslösa och sjuka barn.

Familjen Bajric

”Utvisningen är orättvis”

Även Anton Hultgren som är präst i Hultsfreds pastorat tycker att utvisningen är orättvis och har engagerat sig för familjen.

– Domstolen finner att det inte finns några synnerliga skäl till att ge familjen uppehållstillstånd. Och jag ställer mig frågande till vad ett synnerligt skäl egentligen är, om det inte är att pojken är i behov av vård dygnet runt eller att familjen är förföljda. Vad är ett synnerligt skäl, om inte det, säger han.

Fyraårige David lider av en cp-skada och har även epilepsi. När familjen kom till Sverige för drygt ett år sedan, efter att ha flytt från misshandel och förföljelse i Bosnien, var David svårt undernärd. Han kunde varken äta, se ordentligt eller krypa. Efter att ha fått vård i Sverige mår han nu mycket bättre, men har fortfarande stora behov av både medicin och omvårdnad.

Allvarliga risker utan vård

Enligt intyg från svensk sjukvård kommer David vara i behov av vård och medicinering resten av sitt liv och om han inte får det kommer det medföra allvarliga risker för hans hälsa. Samma sak gäller om han skulle utsättas för undernäring igen, enligt sjukvården i Kalmar län.

Hassan Bajric, pappan i familjen, är mycket orolig inför framtiden. Han säger att han är tacksam för all hjälp familjen har fått i Sverige och att han nu inte vet hur han ska kunna tjäna ihop tillräckligt med pengar till sin sons medicin.

– Jag kommer att få fråga personer på gatan om de kan hjälpa mig med medicin till min son, säger han.

Familjens situation tuff

Anton Hultgren och Sahra Jama beskriver familjens situation som mycket tuff eftersom de tillhör minoritetsgruppen romer. Något som de exempelvis tror kan leda till att de får svårt att hitta båda bostad och jobb.

– Det är ingen hemlighet att romer i Europa, och hela världen, är ett förföljt folk, ett statslöst folk som inte har några politiska företrädare. De har inte samma rättigheter som andra medborgare har. De spelar på andra orättvisa villkor där var och en får klara sig så gott de kan själva, säger Anton Hultgren.

Smålandsnytt har varit i kontakt med Migrationsverket som menar att den sjukvård som David kan få i Bosnien är tillräcklig och att skillnaderna mellan den vården och den vård han kan få i Sverige inte är skäl nog för att han ska få stanna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Familjen Bajric

Mer i ämnet