förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Maryana Frisk-Holst (C).

Dröjer många år innan operahus är möjligt

Uppdaterad
Publicerad

En fast operascen i Ljungby kan bli verklighet först om många år.

Kulturförvaltningen i Ljungby utreder nu en motion om att ge Smålandsoperan en fast scen i Ljungby kommun. Men om planerna skulle bli verklighet ligger de långt fram i tiden, kommenterar förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Maryana Frisk-Holst (C).

Det var i höstas som Vänsterpartíet i Ljungby i en motion föreslog att  Smålandsoperan ska få en fast scen i Ljungby kommun. Något som kulturförvaltningen nu utreder och som Smålandsnytt kunde berätta om på måndagen.

Fast operascen i Småland

I förra veckan träffades de två parterna för att prata ihop sig. Men än så länge är det bara lösa idéer och ärendet kommer upp på nämndens möte nästa gång den 23 mars.

– Det skulle betyda mycket för kulturlivet i Ljungby med en operascen. Vi skulle kunna bli en centralpunkt för opera, det vore trevligt för vår lilla stad, kommenterar i dag förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Maryana Frisk-Holst (C).

Olika sorters kulturhus utreds

Ljungby utreder nu flera olika framtida kulturhus och det är i det sammanhanget Smålandsoperan blir aktuell.

Smålandsoperan, som är ett fristående operasällskap och kulturbolag, finns sedan ett par år tillbaka och använder Huseby bruk som sin scen för stora uppsättningar.  Senast var det Trollflöjten på Huseby bruk sommaren 2014, men eftersom man inte har någon fast lokal ger operan främst turnéföreställningar. Det gör att sällskapet ser positivt på Ljungby kommuns förfrågan och man vill gärna ha en fast scen.

– I dag har vi den gamla biografen Grand i Ljungby som ska renoveras och där kan vi lägga den här typen av arrangemang. Men det är ju ingen större scen och ingen fast scen, menar Maryana Frisk-Holst (C).

Kvarteret Aspebacken aktuellt

Men i kvarteret Aspebacken, där det gamla nedlagda stålgjuteriets lokaler finns, utreds nu för att eventuellt bli ett kulturcenter längre fram.

– Vi pratar nog om 10 – 15 år fram i tiden och det skulle vara ett bättre alternativ, säger Maryana Frisk-Holst (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fast operascen i Småland

Mer i ämnet