Smålandsoperan framförde i somras Trollflöjten på Huseby bruk

Ljungby kan få egen opera

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby kommun utreder nu möjligheten att starta ett operahus. Erbjudandet har gått till Smålandsoperan som i dag saknar en fast scen.

Förslaget presenterades av Vänsterpartiet i Ljungby i höstas. I förra veckan hölls första mötet om den eventuella operasatsningen där även Smålandsoperan närvarade.

– Det vore roligt om vi kunde snuva Jönköping, Kalmar eller Växjö på en operascen genom att få Smålandsoperan att husera i Ljungby, tycker Björn Gullander (V).

Fast operascen i Småland

Smålandsoperan får erbjudandet

Björn Elmgren på Smålandsoperan är positiv till erbjudandet om att de skulle få en fast operascen i framtiden.

– Vi behöver självklart en scen och vi vill locka publik från hela Småland och närområdet. Då är Ljungby en bra lokalisering. Vi är ju införstådda med att det än så länge handlar om en utredning, men det är roligt att de är intresserade av oss, säger Björn Elmgren.

Smålandsoperan, som är ett fristående operasällskap och kulturbolag, finns sedan ett par år tillbaka. I dag använder de Huseby bruk som sin scen för stora uppsättningar, men eftersom de inte har någon fast lokal ger operan främst turnéföreställningar.

Ljungby är vinnaren

Björn Gullander (V) ser inte bara kulturen i Ljungby som en vinnare om Smålandsoperan skulle etablera sig i kommunen.

– Ljungby behöver upplevelser som lockar folk till kommunen. Både gäster och inflyttare gynnar även näringslivet, menar han

Var det eventuella operahuset ska husera är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fast operascen i Småland

Mer i ämnet