En större bokfest med norrländska författare är på gång i Luleå.

Ekonomikrisen i Tingsryd drabbar biblioteken

Publicerad

När kommunen måste spara så läggs biblioteksfilialer i Tingsryds kommun ner.

Det är kris för ekonomin i Tingsryds kommun och politikerna måste skära i alla verksamheter. Det innebär att många av kommunens biblioteksfilialer kommer att stängas.

Först ut att stängas är filialerna i Konga och Urshult som stängs den första november. Sedan står filialerna i Väckelsång och Linneryd i tur den första januari 2017. Många är oroliga för vad det här ska innebära och en av dem är Amanda Hylse.

– Det är ju jättetråkigt för dem som måste åka till Tingsryd bara för att låna böcker, säger Amanda.

I topp på antal utlånade böcker

Chefen för biblioteken i kommunen, Lennart Warsäter, är både ledsen och besviken på politikerna. Han tycker inte att de verkar bry sig om biblioteksverksamheten.

– Om sanningen ska fram, så har vi aldrig fått någon uppmuntran från kommunen när vi har legat bäst i Sverige när det gäller antalet utlånade böcker, säger han.

Kommunens bibliotek ligger i topp när det gäller antalet utlånade böcker i hela Kronobergs län med tio böcker per invånare och år. Genomsnittet i landet ligger på sex böcker.

Förhålla sig till besparingsprogram

Yngve Rehnström från utbildningsförvaltningen som har hand om kommunens bibliotek bemöter kritiken, men säger att det är en fråga för kommunens ansvariga politiker att svara på.

– Tillgängligheten kommer att försämras, men vi kommer att försöka hitta nya sätt så att invånarna kan låna böcker i samma utsträckning. Vi måste förhålla oss till kommunens omfattande besparingsprogram, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.