Foto: Eva Unosson

Elsa anmäler Kronofogden för lagbrott

Uppdaterad
Publicerad

Trots en, enligt både länsstyrelsen och Jordbruksverket, tydlig lagstiftning som säger att en häst inte får vare sig hållas, köpas, säljas eller transporteras utan hästpass, så sålde Kronofogden nyligen passlöse hästen Challe i Habo.

Elsa Bertils i Habo har i över två år tagit hand om hästen Challe efter att hästens ägare gått under jorden. För en tid sedan gjorde Kronofogden en utmätning och senare en försäljning av hästen. Men Elsa fick ingen rimlig chans att köpa honom eftersom budgivningen var sluten.

Och nu både polisanmäler och JO-anmäler hon Kronofogdemyndigheten. Polisanmälan handlar om brott mot lagen om provtagning på djur. Hästar DNA-analyseras nämligen i ett hästpass, och det är en handling som ska följa hästen hela livet. JO-anmälan handlar förutom detta också om oprofessionell handläggning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar dumpas hos fodervärdar

Mer i ämnet