Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT hängde med när några av Växjö kommuns fältarbetare gav sig ut på stan. Alexandra Sandström fältsekreterare, praktikanten Jonna och Edin Basic fältsekreterare ses på bilden. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

En viktig kugge i brottsförebyggande arbetet – häng med fältarbetarna ut på stan i Växjö

Publicerad

En viktig kugge för att nå unga som riskerar att hamna i kriminalitet är Växjö kommuns fältgrupp. SVT hakade på när de gav sig ut i centrum.

– Man skapar mycket relationer, säger Alexandra Sandström som är en av gruppens fältsekreterare.

– Hej Alexandra! Ropet kommer från en av de ungdomar vi stöter på i stadskärnan. Och det dröjer inte länge innan nästa ungdom kastar sig i armarna och omfamnar henne.

Når även de som hamnat i kriminalitet

Att fältgruppen är välkänd för många ungdomar står klart ganska snabbt under vår promenad genom centrum. Bland annat tar fältarbetarna en koll inne på stadsbiblioteket och på stationsområdet.

– Det samlas ju lätt ungdomar här och då brukar vi be dem komma bort till BG (Bergendahlska gården) istället, säger Alexandra Sandström.

Fältgruppen utgår från just Bergendahlska gården i centrala Växjö som är en mötesplats för ungdomar. Här finns till exempel möjlighet att låna replokaler för att utveckla ett musikintresse eller få hjälp med jobbsök. Och fältarbetarna tycker att de även når de unga som hamnat i kriminalitet.

– Flera ungdomar har vi fångat på det här visat, säger Edin Basic som också är fältsekreterare.

Brottsförebyggande satsningar

I dag arbetar ett tiotal i fältgruppen som riktar sig mot både ungdomar och deras vårdnadshavare.

Nyligen har ytterligare tre tjänster tillsatts som ska arbeta som samordnare för SSPF, SIG och avhopparverksamhet. (Se faktaruta)

I det brottsförebyggande arbetet har Växjö kommun en lista med flera åtgärder som nu genomförs.

Den största satsningen görs på just fältarbetare och mobila team i hela kommunen. Tillsammans med avhopparverksamhet är två och en halv miljon kronor avsatta för dessa ändamål i 2023 års budget.

– Och det ligger kvar tills vi beslutar någonting annat. Det här är inget projekt utan ett långsiktigt arbete, säger Malin Lauber (S) kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

– Alla ska få minst en till chans, det har jag fått. Det är viktigt att försöka hitta det goda i en person och försöka satsa på det, säger Edin Basic.

SIG och SSPF

SSPF (skola socialtjänst polis fritid)

SIG (Samverkan i sociala insatsgrupper)

SIG och SSPF är båda samverkansformer för att förebygga att barn och unga begår brott. Skillnaden är att de utvecklats för olika målgrupper, där SIG vänder sig till ungdomar med högre risknivå. Men i praktiken varierar målgruppen för arbetet i kommunerna. Här anges den ursprungliga tanken för respektive modell.

SSPF utvecklades för att upptäcka ungdomar i risk att begå brott eller med en begynnande kriminalitet. Här samverkar skola, socialtjänst, polis och fritidssektor.

SIG utvecklades för att stötta unga med hög risk för att begå brott att lämna en kriminell livsstil. Här samverkar i grunden socialtjänst, polis och skola.

källa: brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.