Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du flera exempel från vårt område där unga män misstänks ha utfört mord på beställning. Foto: Truls Wallin/grafiker

Tonåringar med uppdrag att döda – flera lokala fall

Uppdaterad
Publicerad

”Det är sannolikt att XX har blivit rekryterad till en gängkriminell miljö för att utföra uppdrag åt etablerade kriminella individer”

Så låter ett LVU-beslut kopplat till en tonåring från Växjö kommun som skjutit mot en bostad i Helsingborg.

På kvällen den 30 september 2023 hördes flera skott i ett bostadsområdet i Helsingborg. Fem skott hade då avlossats in i en lägenhet.

Två tonåringar från Växjö kommun är dömda för skjutningen. Samtidigt friades en man i 25-årsåldern för involverande av underårig i brottslighet.

Mannen i 25-årsåldern är nu åter misstänkt för involverande av underårig i brottslighet. Det gäller det mord som inträffade i augusti i Helsingborg där en tonåring från Alvesta misstänks ha utfört mordet.

”Springpojke åt ett kriminellt nätverk i Växjö”

Nyligen fattade förvaltningsrätten i Växjö LVU-beslut gällande de båda tonårspojkarna som sköt mot bostaden i Helsingborg.

Så här står det i besluten gällande de båda pojkarna:

”Det är sannolikt att XX har blivit rekryterad till en gängkriminell miljö för att utföra uppdrag åt etablerade kriminella individer.”

”Det finns omständigheter, såsom samtal med polis, som tyder på att XX rekryterats av och är så kallad springpojke åt ett kriminellt nätverk i Växjö. Han har setts med högt uppsatta personer som är involverade i tunga kriminella sammanhang inom det aktuella nätverket.”

Det här är bara två exempel på hur det kan låta, men det är inte en unik formulering i ett LVU-beslut kopplat till unga som i dag begår grova våldsbrott.

SVT har läst flera åtal och domar kopplat till just kriminella nätverk och unga personer som mördar. Inte sällan finns ett beslut om att omhänderta barnet enligt LVU.

Problembild kartlagd i hela landet

Totalt bedöms 62 000 personer vara aktiva eller ha koppling till kriminella nätverk i hela landet. Det visar en ny lägesbild över gängkriminella som Polismyndigheten har tagit fram på uppdrag av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.