Kommissarie Johan Frisk Foto: SVT

”Ett komplicerat mord att utreda”

Uppdaterad
Publicerad

De faktum att det inte fanns någon relation mellan offer och gärningsman och att det sannolikt var fel offer som sköts försvårade utredningen.

Kommissarie Johan Frisk är den som tillsammans med åklagare hållt i utredningen. Han kallar utredningen ett envist långbänksarbete.

– Vi höll närmare 1000 förhör. Vi har ungefär 8000 registrerade händelser kring mordet i Nässjö, berättar han.

Mordet i Nässjö

Polisens och åklagarnas teori är att det var fel person som sköts. Den tänkta offret skulle ha varit en tidigare granne till det par som sköts. Grannen hade tidigare anlitat det kriminella nätverket Original Gangsters för att driva in en skuld och sedan inte betalat för sig.

Prioriterar tipsen

Redan dagen efter mordet fick polisen tips om att det kanske var fel person som hade skjutits till döds i Nässjö och att Original Gangsters skulle vara inblandade. 

– I de flesta mordfall finns det en relation mellan offer och gärningsman. Därför prioriterar vi tipsen som kommer in efter hur sannolikt det är, statistiskt sett, berättar Johan Frisk.

Ingen gangsterskjutning

Men han betonar att polisen därmed inte ignorerade tipset.

– Svårigheten låg i att vi inte hade några namn, utan en hel organisation, som vi behövde kartlägga. Men vi började med att kontrollera om det fanns några medlemmar som funnits i området vid tiden för mordet.

Samtidigt tillstår han att polisen inte trodde att det hade med OG att göra.

– Det såg inte ut som en gangsterskjutning, offren hade ingen koppling till något kriminellt.

Beslagtagen dator

Det var först i juni förra året som det lossnade, när polisen i Göteborg hörde av sig och berättade att de hade hittat kopplingar till Nässjömordet när de utredde ett mord i Bergsjön i Göteborg. I det fallet finns dna som knyter 31-åringen till mordet och i en beslagtagen dator såg man att han gjort sökningar på de båda morden vid flera tillfällen.

– Då hade vi helt plötsligt ett namn, och kunde börja jobba med att kolla telefontrafik och hålla förhör. Vår ansats är alltid att knyta en gärningsman till ett brott via förhör.

Tror du att ni hade rett ut mordet om ni inte fått samtalet från kollegorna i Göteborg?

– Det är jättesvårt att säga. Vi hade ju gått på OG-spåret ändå, eftersom vid spaningsmord sätter vi inga gränser för vad som ska göras. Men man måste ha lite tur ibland också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Nässjö

Mer i ämnet