Foto: Hasse Holmberg/TT

Få återvänder när de skaffat barn

Uppdaterad
Publicerad

Det är en myt att unga återvänder till sin hemort för att bilda familj. Det menar nationalekonomen Charlotta Melander.

Det är inte bara de minsta kommunerna som drabbas hårt utan även en del medelstora kommunerna som Västervik, Gislaved, Värnamo och Ljungby tappar var femte ungdom, eller fler, när man tittar på hur många 18-åringar som finns kvar i kommunerna efter sju år, när de fyllt 25 år.

– Jag ser positivt på att ungdomarna flyttar på sig, läser och får med sig kunskap hem, för det visar sig också att många flyttar tillbaka när de bildar familj, säger Carina Bengtsson (C), kommunalråd i Ljungby.

Unga flyr småorter

Men enligt nationalekonomen Charlotta Mellander vid Högskolan i Jönköping är det få som återvänder.

Svår bostadsmarkand skrämmer inte

– Det är en liten myt att när de får barn så kommer de hem igen. Det är klart att det finns några stycken som flyttar tillbaka, men det är inte speciellt många, säger hon.

Charlotta Mellander ser inte heller att det finns några tecken på att den här trenden skulle vända.

– Trots att det är svårt att komma in på bostadsmarknaden i en storstad och att det kostar väldigt mycket pengar att investera i ett första boende, så fortsätter folk i oerhört hög grad att flytta dit. Och ungdomar mellan 18 och 19 år fortsätter att flyttar till universitetsorterna, säger Charlotta Mellander.

Stannar på studieorten

I Ljungby är kommunalrådet medveten om att många unga stannar kvar på studieorten, även efter att de pluggat klart. Därför satsar de på utbildningar och tittar man på befolkningen i alla åldrar, så har det i Ljungby kommun skett en befolkningsökning på 300 personer under de senaste sju åren.

– Det är flera som har varit här och studerat som sedan har fått jobb på något företag här och då har stannat kvar. Andra har under studietiden träffat en partner härifrån och därför stannat kvar, säger Carina Bengtsson (C), kommunalråd i Ljungby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga flyr småorter

Mer i ämnet