Nio av tio kommuner tappar unga

Uppdaterad
Publicerad

I Småland är det Växjö, Jönköping och Kalmar som växer medan alla övriga smålandskommuner är förlorare i kampen om de unga.

Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitet i Kalmar och Växjö är magneterna som drar till sig människor och företag. I Småland är det bara de tre residensstäderna Jönköping, Växjö och Kalmar som växer.

Bara 14% av landets kommuner är vinnare i tillväxtkampen. På universitetsorterna och i de större städerna finns kunskapsjobben och högre löner. Det är också där som kommunalskatterna har ökat långsammare än på andra orter.

Unga flyr småorter

Förlorare

Charlotta Melander som är professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, har tittat på antalet 18-åringar i varje svensk kommun år 2005 och jämfört med hur många av dem som bodde kvar på samma ort 2012. Bara i 40 av de 290 kommunerna bodde lika många unga kvar efter sju år. I de övriga 250 hade antalet unga minskat.

– Det här innebär på sikt en kompetensförsörjningsbrist. Det finns inga unga kvar på orten som kan ta vid när de gamla går i pension. Det här är också betydligt värre för vissa kommuner än för andra, säger Charlotta Mellander.

Det är de minsta kommunerna som störst andel unga väljer att flytta ifrån. I Småland är det Habo, Aneby, Högsby, Lessebo, Tingsryd, Torsås och Mörbylånga som tappar över 40 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga flyr småorter

Mer i ämnet