Facebook-polisen kritiseras för text om rasism

Uppdaterad
Publicerad

Polisen sprider okunskap om rasism. Det menar Centrum mot rasism efter ett inlägg av polisen Scott Goodwin på polisens officiella Facebooksida.

I inlägget som publicerades i onsdags skriver Scott Goodwin att han som polis ofta kallats för rasist, något som han nu tröttnat på. I inlägget, som fått stor spridning, skriver Scott Goodwin:

”Mellan er som är fula rasister och er som är ’offerkofta-invandrare’ finns vi – miljontals vanliga svenskar och invandrare – som vill leva ihop tillsammans i ett land utan hat.”

Kritik mot Facebookpolisen

Vanligt synsätt

Men Kalle Larsson, ordförande för Centrum mot rasism, är kritisk och menar att det är ett synsätt som visserligen är vanligt i samhället men att det inte stämmer med verkligheten.

– Han tycks se rasism som något som bara förekommer på extrema högerkanten, men i realiteten är det ju så att hur vi behandlar varandra, vem som får jobb, vem som får bostad var och så vidare också är sådant som påverkas av diskriminering i det svenska samhället. Det väsentliga är att se att människor drabbas av rasism i samhället, säger Kalle Larsson som är ordförande för Centrum mot rasism.

Scott Goodwin skriver också:

”Till er invandrare som skriker ’rasist’ varje gång ni är ifrågasatta eller möter motstånd i livet – sluta med att dra upp ’rasistkortet’ från översta fickan i er ’offerkofta’.”

– Han gör ett likställande mellan rasister och det han kallar ”offerkofta-invandrare”. Dels reagerar jag på benämningen på den senare gruppen och sedan att det skulle vara lika illa. Jag ser det inte på det viset.

Ska baseras på fakta

Polisen vill inte kommentera det specifika inlägget men menar att det finns en handledning för sociala medier hos polisen.

– Vi har en policy som säger att det som skrivs ska vara baserat på fakta, inte åsikter, säger polisens kommunikationschef i Växjö, Robert Loeffel.

Vad händer om någon skriver något som inte är baserat på fakta?

– Då tar vi det internt med polisen och det har inte skett i det här fallet.

Kalle Larsson menar tvärtom att texten är åsiktsbaserad och är kritisk till att den publiceras på polisens sida.

– Att det utgår från ett officiellt konto är inte så klokt. Har man åsikter om sådant här bör man skriva det som enskild privatperson istället för att göra det i polisens namn officiellt, säger Kalle Larsson.

Men Robert Loeffel tror inte att förtroendet för polisen kan påverkas negativt av inlägget.

– Tvärtom har hans facebookande skapat förtroende för polisen. Men det finns alltid de som reagerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Facebookpolisen

Mer i ämnet