På flera ställen har Eon tvingats stänga av el, då träd fallit över de så kallade stolplinjerna. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler kunder står utan el och prognosen förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Gorm drabbade Kronoberg, östra Blekinge och södra Kalmar län hårt. Där finns nu mycket stora skador på elnätet och enligt Eon kan det dröja fram till helgen innan alla kunder har ström igen.

– Det är en enorm förödelse. De skador vi ser på elnätet lokalt är i nivå med stormen Gudrun. Just i det här området är väldigt mycket sönderslaget, säger Torbjörn Larsson som är kommunikationschef på Eon elnät.

Under morgonen var drygt 2600 av Eons kunder utan el och i nuläget är sammanlagt 1800 av Eons kunder utan el.

Stormen Gorm i Småland

– Det är betydligt färre än vad vi räknat med och det är vi väldigt ledsna över, vi lider verkligen med de här kunderna. Vi var optimistiska i börjar av veckan när vi satte prognoser, nu sätter vi hellre lite längre fram så vi kan justera när vi är säkra, säger Torbjörn Larsson.

Stora skador

Anledningen till att prognosen, som från början varit mer positiv, ändrats är de stora skadorna på elnätet. Enligt Torbjörn Larsson har träd fallit över och krossat nätstationer och dessa behöver nu bytas ut. Dessutom har träd vält stolplinjer, en rad av el-stolpar. På flera ställen har elen fortfarande levererats trots att stolplinjer vält, och när dessa ledningar upptäckts under dagen har man av elsäkerhetsskäl tvingats stänga av el. Vilket i sin tur har lett till att kunder som tidigare haft ström, idag har förlorat den. Karlshamn är ett exempel där kunder drabbats av detta.

Eon har öppnat ett tillfälligt kontor i Tingsryd som kommer att vara fortsatt öppet imorgon, och företaget uppger att de även kommer att satsa på uppsökande verksamhet framöver.

Uppsöker kunder

– Vi kommer köra runt med personal i de områden som är värst drabbade för att informera, kolla hur de har det och om det finns något de behöver i form av ficklampor, filtar och så vidare, säger Torbjörn Larsson.

Men att säga när elen faktiskt kommer att komma tillbaka menar Torbjörn Larsson är svårt.

– Våra prognoser är så pass osäkra nu med tanke på att det är så stora skador, det är väldigt svårt att sätta en prognos, vi göra allt vad vi kan för att få till så trovärdiga prognoser så fort som möjligt för varje kund.

Så många kunder är strömlösa:

1800 Riket

449 Kronoberg

393 Kalmar

369 Blekinge

18 Jönköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Gorm i Småland

Mer i ämnet