Fler vill undervisa nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Carlbom vill bli lärare i svenska som andra språk

I Sydostsverige råder det stor brist på lärare med inriktning mot svenska som andra språk och läget ser ut att försämras med allt fler nyanlända elever i skolorna.

Men för första gången ser man nu ett rejält söktryck hos Linnéuniversitetet från studenter som vill bli just lärare i svenska som andra språk.

Brist på lärare i svenska som andra språk

Jonatan Tesfai förklarar för SVT Nyheter Småland varför han valt att inrikta sig på att bli lärare i svenska som andra språk.

– Dels var mitt val lite taktiskt eftersom det är brist på lärare i svenska som andra språk ute i verksamheten. Dessutom vet jag väl hur de här eleverna har det eftersom jag tidigare själv varit i deras situation, säger Jonatan Tesfai.

En utmaning att undervisa nyanlända

Emelie Carlbom ska också bli lärare i svensk som andra språk.

– Det är utmanande att behöva vara inte bara lärare utan även en förebild för de nyanlända, säger Emelie Carlbom.

Emilie och Jonatan har sökt ämnesinriktningen svenska som andra språk. En utbildning på 90 högskolepoäng som ger behörighet att undervisa nyanlända elever.

Många fler vill undervisa i svenska som andra språk

Idag råder det stor brist på denna kompetens och det gör det svårt att erbjuda en likvärdig skola för alla, menar professor Ann-Christin Torpsten, forskare i pedagogik vid Linnéuniversitet.

Men nu väljer alltså allt fler studenter på Linnéuniversitetet att utbilda sig till lärare i svenska som andra språk. 22 studenter har sökt till höstens utbildning, jämfört med 7 stycken förra året, och 3 stycken år 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på lärare i svenska som andra språk

Mer i ämnet