Anna Österlund, undervisningsråd Foto: pressbild/SVT arkivbild

Svensklärarna fungerar som allmän resurs

Uppdaterad
Publicerad

En lärare som undervisar i svenska som andraspråk undervisar dels elever med ett annat modersmål i svenska språket men kan också fungera som en resurs i andra ämnen.

– Eftersom man som lärare i svenska som andraspråk har kunskap om vilken betydelse språket har för inlärningen även i andra ämnen så kan de lärarna ofta användas som resurser även i andra ämnen för att hjälpa sina kollegor att underlätta för barn med annat modermål, säger Anna Österlund, biträndande enhetschef Skolverket.

Se till förutsättningar

Hon säger att den som är lärare i svenska som andraspråk behöver ha goda kunskaper om hur ett andra språk utvecklar sig eftersom det skiljer sig från hur modersmålet utvecklas. Läraren behöver också i större utsträckning kunna anpassa undervisningen till elevens bakgrund och förutsättningar än vad som normalt krävs i svenskundervisning.

Brist på lärare i svenska som andra språk

Lägre status

Det låga intresset för att bli lärare i svenska som andraspråk tror hon har flera orsaker.

– Som ämne så känns det ibland som att svenska som andraspråk har lägre status än svenska. Många föräldrar undrar om deras barn verkligen behöver läsa det och vill att de istället ska få betyg i svenska. Jag tror att den inställningen även kan smitta av sig på lärare, många vet nog inte riktigt vad det är för ämne och vad det kräver av dig som lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på lärare i svenska som andra språk

Mer i ämnet